Featured, Life

Prof. Mencinicopschi atrage atenţia asupra potenţialului cancerigen al micilor

Prof. Mencinicopschi atrage atenţia asupra potenţialului cancerigen al micilorVine 1 mai și nu ești un bun român dacă nu sfârâie și la tine pe grătar mititelul. De porc, de vită, de oaie sau toate la un loc, micul s-a transformat chiar într-un produs autentic românesc și este gustat cu mare interes și de străinii care ajung să calce pe pământ mioritic.

Orice ați spune, micii sunt savuroși. Și aproape infofensivi, dacă nu abuzați de ei și-i consumați simplu, cu muștar. Și, mai ales, dacă respectați toate recomandările specialistului.

Fripți prea mult devin toxici!

Da, ați citit bine. Reputatul expert în nutriție, cercetător în alimentație, biolog și chimist, profesorul Gheorghe Mencinicopschi vă spune că sub nicio formă nu trebuie să perpeliți mititelul prea mult pe grătar. Mai ales pe cei luați gata preparați din magazine, care sunt plini de aditivi, cei mai mulți cancerigeni.

”Fripți pe grătarul cu foc direct, micii devin toxici din cauza arsurii și a contaminării cu substanțe toxice. Iar asocierea cu bere, vin sau tărie face și mai dificilă digestia, care favorizează tulburările hepatice sau pancreatice acute!”, este avertismentul transmis de Menci în Jurnalul Național.

De altfel, orice fel de carne arsă pe grătar, susține celebrul om de știință, produce heterociclice, substanțe cancerigene care pot da cancer colorectal, pancreatic, pulmonar, mamar, la stomac sau la vezica urinară.

Cum cumpărați și cum mâncați micii

Trebuie să citiți cu atenție ce scrie pe etichetă, este sfatul doctorului Mencinicopschi, Și să nu cumpărați sub nicio formă dacă micii conțin și altceva în afară de carne tocată, sare, condimente și bicarbonat de sodiu!

De asemenea, micii nu trebuie să fie nici prea arși pe grătarul cu foc direct, pentru că grăsimea scursă pe flacără arde și fumul conține compuși cancerigeni, la fel ca și arsurile, care trebuie înlăturate obligatoriu înainte să-i mâncați.

Dar mititelul nu trebuie perpelit nici prea puțin pe grătarul musai curățat de toate impuritățile. Există riscul contaminării cu trichinella, în cazul în care carnea nu este prelucrată termic suficient.

Și ultimul, dar nu cel din urmă sfat dat Prof. Mencinicopschi, nu consumați prea mult, nu combinați micul cu pâine și cu berea, ci doar cu muștar sau salată. Și eventual un pahar de vin bio, fără sulfiți, ca să nu accentueze toxicitatea eternului și fascinant mititel românesc.

blank