Adjunctul Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti Liviu Tudose îi transmite lui Cătălin Predoiu, într-o scrisoare deschisă, că desfiinţarea SIIJ ar putea reprezenta, de fapt, îngroparea dosarelor magistraţilor care au comis abuzuri, fiind menţionaţi aici Lucian Onea şi Mircea Negulescu.

„Domnule Ministru Predoiu, in aceasta alocutiune, constat in primul rand ca nu aţi spus absolut nimic despre abuzuri şi despre necesitatea respectării drepturilor procesuale, a drepturilor fundamentale ale cetateanului roman, cetatean european. Asistăm, practic, la o repunere în situaţia anterioară în care drepturile omului erau considerate un lux, iar justiţia se făcea pe ,,repede înainte” şi pe „beţe” reprezentate de arestări, defilări în cătuşe şi trimiteri în judecată cu orice preţ”, a scris procurorul Liviu Tudose pe Facebook.

Procuror general adjunct la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a atras atenţia că Predoiu nu a menţionat, în discursul său de la Guvern unde susţinea desfiinţarea SIIJ, şi sutele de achitări dispuse de magistraţi după ani de procese.

„Ceea ce ma tem ca se doreşte prin desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie este, de fapt, îngroparea dosarelor magistraţilor care au făcut abuzuri abominabile şi, nu în ultimul rând, evitarea de a se ajunge la cei care au comandat si comis aceste abuzuri. Pentru a justifica desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie domnule Ministru aţi vorbit, printre altele, despre ,,retrageri de recursuri” (fiind, de fapt, vorba despre o altă cale de atac, aceea a apelului), în dosare de „mare corupţie”, mai scrie Tudose.

Procurorul îl intreabă pe ministrul Justiţiei, în aceeaşi scrisoare publică, dacă s-a interesat de ce a fost retras apelul în dosarul în care a fost cercetat şi arestat, ca apoi să fie achitat deoarece fapta nu există.

„Cunoaşteţi despre denunţuri mincinoase secretizate, mărturii false impuse prin constrângere si dictate de către procurori, adrese întocmite în fals de către aceeaşi procurori şi inaintate judecătorilor? Cunoaşteţi despre acte procesuale cu conţinut fals? Dar despre fapte inventate si calcarea in picioare a drepturilor procesuale, a unui nivel minim al dreptului la aparare?”, mai punctează sursa citată.

Citeste si...
Fiica lui Bercea Mondialul spune că mita trebuia să ajungă la Înalta Curte

Liviu Tudose îi menţionează pe procurorii Lucian Onea şi Mircea Negulescu (zis şi Portocală) de la DNA Ploieşti, care au instrumentat dosarul în care a fost judecat.

„Din păcate, din acest moment, v-aţi identificat cu autorii abuzurilor, cu Onea si Portocala şi vă aflaţi în primele ore ale unei epoci pe care ati redeschis-o, prin girul dumneavoastra. Aceşti pseudo-magistraţi cred şi speră că le vor fi acoperite abuzurile sau ca li se va prescrie raspunderea, dar eu, domnule Ministru, un cetăţean al României al cărui ministru sunteţi, un cetatean purtător al stigmatului de ,,inculpat’, vă asigur că nu va fi aşa şi că voi lupta atât cât va fi nevoie pentru ca aceste abuzuri să fie recunoscute şi sancţionate pe măsură”, mai scrie adjunctul de la parchetul din Ploieşti.

Precizările vin după ce ministrul Justiţiei a depus, în şedinţa de Guvern de vineri seară, un memorandum prin care propune desfiinţarea SIIJ. Cătălin Predoiu a spus că structura de parchet „iese din principiile de funcţionare” ale Ministerului Public şi a fost criticată şi de forurile europene chiar înainte de a fi înfiinţată.

„Ce a urmat a confirmat temerile”, a spus ministrul.

Liviu Mihail Tudose şi-a reluat activitatea ca procuror general adjunct la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti în 2018 după ce Secţia pentru procurori a CSM a decis încetarea suspendării sale din funcţie. Decizia vine după ce a fost achitat în dosarul de la DNA Ploieşti, în care a fost judecat şi Sebastian Ghiţă.

Achitările au fost date de magistraţii instanţei supreme fie pe motiv că faptele nu există, fie pe motiv că faptele nu sunt prevăzute de legea penală. În luna iunie 2019, Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a decis să retragă apelul procurorilor în dosarul acesta.