Actualitate, Featured

PROCURORII, lovitură pentru Liviu Dragnea: milioane de euro, suportate din bugetul României!

DNA investighează un dosar celebru, în care kilometrul a ajuns să măsoare 800 de metri. În acest dosar, reprezentanții Tel Drum și Liviu Dragnea sunt anchetați de procurorii anticorupție.

Potrivit presshub.ro, documente interne ale Consiliului Judeţean Teleorman ajunse pe masa procurorilor DNA ridică suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni în obţinerea şi implementarea unui proiect major de reabilitare rutieră din Teleorman, printre care falsificarea de documente şi modificarea din pix a lungimii unor segmente de drum. Un control al Comisiei Europene şi o verificare ulterioară a OLAF – Oficiul European de Luptă Antifraudă – au scos în evidenţă aceste demersuri de fraudare a fondurilor europene, ceea ce a determinat aplicarea unei corecţii financiare de milioane de euro, suportate de bugetul de stat al României, conform presshub.ro.

Vorbim despre două lucrări comandate de Consiliul Judeţean Teleorman, pe fonduri europene: reabilitarea Drumului Judeţean 701 (limita jud. Dâmboviţa – Gratia – Poeni – Siliştea – Scurtu Mare – Slăveşti – Ciolăneşti – Zâmbreasca – Dobroteşti, km 44+240 – 104+890 (55,450km) şi reabilitarea DJ 506 Cervenia-Vităneşti-Băbăiţa-km 17+400-km 58+000. Ambele investiţii au făcut obiectul investigaţiilor Oficiului European de Luptă Antifraudă în cursul anului 2016. Lucrările au început în 2009 şi s-au finalizat în 2016.

A fost una dintre cele mai importante investiţii ale Consiliului Judeţean Teleorman, un proiect de 118.783.998,68 lei, din care buget eligibil de 92.102.341,02 lei, are ca deznodământ corecţii financiare de milioane de euro pentru unul dintre cele mai sărace judeţe din România. Pe scurt, bugetul de stat a fost bun de plată.

Fostul prefect al judeţului Teleorman de la acea vreme, Teodor Niţulescu, îşi aminteşte cum bornele kilometrice care străbat Drumul Judeţean 701 au fost modificate, ajustându-se în teren cifre din documente. Aşa se face că kilometrul de pe DJ 701 are o lungime reală de 800 de metri.

Corecţii financiare de milioane de euro pentru unul dintre cele mai sărace judeţe ale României

Un audit al Comisiei Europene a fost realizat la începutul anului 2011, cele două proiecte făcând obiectul unei verificări suplimentare. Pentru că o serie de nereguli s-au remarcat în cursul misiunii de audit, Comisia Europeană a recomandat Autorităţii de Management al Programului Operaţional Regional să aplice o serie de corecţii Consiliului Judeţean Teleorman, corecţii ce au ajuns în final la 100%. La momentul acela, Autoritatea de Management se afla în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale, condus de Elena Udrea, în timp ce la conducerea Consiliului Judeţean Teleorman se afla Liviu Dragnea.

 
 

Abia în martie 2017, când ministerul era condus de Sevil Shhaideh, Autoritatea de Management a aplicat o penalizare pentru întreaga sumă eligibilă în proiect. Pentru DJ 701, Comisia Europeană a solicitat iniţial corecţii de 25%; abia în 2016, OLAF a realizat propria anchetă asupra proiectului şi a dispus corecţii financiare de 100%, prin Nota de constatare nr.77676/19.08.2016, prin care la valoarea contractului verificat s-a aplicat diferenţa de 75%, suma neeligibilă fiind astfel echivalentul corecţiei de 100%.

Penalizările au fost contestate în instanţă de Consiliul Judeţean Teleorman, speţa DJ 701 fiind câştigată iniţial de instituţia judeţeană. Astfel, Ministerul Dezvoltării Regionale confirma, în 2017, că în luna aprilie a anului 2014, corecţiile financiare aplicate ambelor proiecte de reabilitare a infrastructurii rutiere din Teleorman au fost plătite de la bugetul de stat.

Foloasele necuvenite ale unei celebre firme de casă

După sesizarea OLAF, pe firul problemei au intrat şi procurorii DNA, care menţionează într-un comunicat transmis presei pe 13 noiembrie 2017 mai multe elemente cheie ale fraudei care cutremurase atât bugetul naţional de stat, cât şi forurile europene. Astfel, cu privire la proiectul de reabilitare al Drumului Judeţean 701, procurorii îl indică pe Liviu Dragnea, în calitate de suspect, drept creierul care coordonase constituirea unui grup infracţional organizat, în scopul fraudării banilor europeni.

„Suspectul Liviu Nicolae Dragnea, prin încălcarea dispoziţiilor legale privind exercitarea funcţiei, a emis hotărâri de contractare a unui credit intern şi dispoziţii privind demararea procedurilor de achiziţii publice şi numirea comisiilor de evaluare a ofertelor. Prin furnizarea de informaţii confidenţiale şi prin modificarea proiectului tehnic şi depunerea acestuia în vederea avizării şi obţinerii finanţării, Liviu Nicolae Dragnea şi Mugur Băţăuş, cu intenţie, în scopul obţinerii unui folos necuvenit pentru Tel Drum SA şi implicit pentru membrii grupului infracţional organizat, şi-au încălcat atribuţiile legale şi au determinat membrii comisiei de întocmire a documentaţiei pentru licitaţia lucrărilor de construcţii şi membrii comisiei de evaluare a ofertelor să încalce, fără vinovăţie, dispoziţiile OUG 34/2006, prin inserarea unor condiţii restrictive şi încălcarea principiului tratamentului egal, desemnând câştigător al licitaţiei publice firma Tel Drum SA.”

 

În concluzie, diferenţa dintre preţul ofertat de TelDrum SA şi cel mai mic preţ ofertat constituie un prim prejudiciu creat în dauna bugetului de stat, iar valoarea acestuia este de 25.600.927 lei, după cum susţine DNA.

Mai mult, procurorii susţin şi faptul că Liviu Dragnea, în mod direct sau prin apropiaţi, precum fosta soţie sau fiul, a obţinut sume de bani şi bunuri mobile şi imobile pe care le utilizează în interes personal. Procurorii au fost sesizaţi chiar de OLAF cu privire la aspectele cu caracter infracţional constatate în privinţa fostului şef al Consiliului Judeţean Teleorman, în ciuda faptului că şi acum Liviu Dragnea neagă că ar fi avut legătură cu Tel Drum sau că ar fi avut un interes direct în favorizarea acestei companii în a câştiga contracte publice, în ciuda oricărei dovezi care arată că Tel Drum a câştigat toate contractele consistente puse la bătaie de Consiliul Judeţean Teleorman.

Cu toate acestea, elementele constatate ca fiind în neregulă au determinat oprirea, pentru două luni, a plăţilor intermediare pentru Axa II a Programului Operaţional Regional – Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport. Iar cele mai grave aspecte sunt în legătură cu reabilitarea Drumului Judeţean 701.

 

 

blank