Procuror DNA Oradea, Cristian Marius Ardelean, a declarat, miercuri, după audierea la Secția de anchetă a magistraților referitor la înregistrarea în care se vorbește de „liniștirea” judecătorilor, că a fost vorba de o discuție avută cu procurorii la o cafea, dar că nu știe dacă e autentică.

„Nu am analizat autenticitatea înregistrării, nu știu. Era o discuție la o cafea, că nu putem fuma în sediul instituției și atunci….da, era (discuția- n.r.) în sediul instituției (DNA Oradea -n.r.).”, a declarat procuror Cristian Marius Ardelean, conform Mediafax.

Întrebat dacă este justificată temerea potrivit căreia la DNA Oradea s-au făcut abuzuri pentru a-i „cuminți” pe judecători, procurorul a răspuns negativ.

„Nu. Doamne ferește! În nimeni nu am vrut niciodată să introduc frica. Nu pot să-mi explic (cum a apărut această înregistrare -n.r.). (Cine a făcut înregistrarea -n.r.) se va stabili în cadrul unei anchete penale”, a declarat procurorul Cristian Marius Ardelean.

Acesta nu a precizat însă dacă a deschis sau nu vreun dosar penal unui judecător dintre cei amintiți.

Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a deschis și un dosar penal având ca obiect conținutul înregistrării din interiorul DNA Oradea, în urma denunțului unui ONG, procurorii dispunând începerea urmăririi penale in rem în această cauză.

Citeste si...  PROCUROR, urmărit penal pentru şantaj, luare de mită, abuz în serviciu

Avocatul Răzvan Doseanu a publicat o înregistrare audio a unei şedinţe a DNA Oradea din ianuarie 2018, despre care spune că nu știe dacă e autentică. În înregistrare se vorbește de urmărirea penală a unor judecători ca să intre „frica în ei”. Avocatul susține, pe site-ul casei de avocatură pe care o reprezintă, că a primit înregistrarea anonim și dă numele celor care ar fi participat la ședința DNA Oradea, spunând că le recunoaște vocile personal. Astfel, el îi nominalizează pe procurorii Man Ciprian, Muntean Adrian, Ardelean Ciprian, Pantea Cosmin și Rus Lucian, de la DNA Oradea.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, luni, referitor la înregistrarea de la DNA Oradea, că probabil vor fi luate măsuri, precizând că partea rea a apariției unor astfel de înregistrări este că „actul de justiție se abordează în acest fel, în mod absolut contrar legii”.

Conducerea DNA a anunțat, sâmbătă, că se delimitează de orice act al personalului care încalcă normele legale sau codul deontologic al magistraților și a precizat că a solicitat note explicative DNA Oradea în urma publicării unei înregistrări în care se vorbește de „liniștirea” judecătorilor.

loading...