Actualitate, Featured

Procesul lui Liviu Dragnea începe cu o amânare de o lună

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţia a început luni, 8 octombrie, judecata apelului în dosarul în care Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani şi jumătate de închisoare. Liviu Dragnea nu s-a prezentat la ÎCCJ, însă a trimis o solicitare de amânare.

Liderul PSD susţine că nu a avut timp să-şi angajeze avocat, motiv pentru care a solicitat amânarea. Judecătorii au stabilit un nou termen abia peste o lună, pe 5 noiembrie.

Mai mulți oameni îl așteaptă, luni dimineață, pe Liviu Dragnea, la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție, acolo unde este programat primul termen în apelul din dosarul angajărilor de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, în care liderul PSD a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare.

Jandarmii i-au dispersat pe susținători, după ce le-au adus la cunoștință că pot fi amendați. Unii dintre ei s-au retras pe un alt trotuar din fața sediului instanței supreme.

Magistraţii instanţei supreme l-au condamnat, în luna iunie, pe Liviu Dragnea, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în procesul angajărilor de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, în care e acuzat de instigare la abuz în serviciu. Decizia de condamnare a fost luată de doi dintre cei trei judecători ai completului. Al treilea a votat pentru achitare.

În motivarea deciziei de condamnare, magistrații de la ÎCCJ arată că liderul PSD a adoptat o conduită nelegală, antisocială şi imorală în dezacord cu rangul demnităţii publice deţinute.

„Inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, prin instigarea inculpatei Alesu Floarea de a-şi încălca atribuţiile de serviciu, în sensul menţinerii în funcţie a celor două angajate, Botorogeanu Adriana şi Stoica Anisa Niculina, cunoscând că acestea nu se prezintă la serviciu şi îşi încalcă atribuţiile de serviciu prevăzute în contractul individual de muncă şi fişa postului, nu a făcut decât să adopte o conduită nelegală, antisocială şi imorală, în dezacord cu rangul demnităţii publice deţinute, cu gradul de reprezentare şi cu încrederea oferită de cetăţeni în procesul electoral, fapt care a condus la o atingere a prestigiului funcţiei exercitate şi a bunei desfăşurări a relaţiilor sociale din cadrul instituţiilor publice”, se arată în motivarea judecătorilor.

Magistraţii au mai spus că gradul de pericol social al faptelor este evidenţiat de „modul în care funcţionari din cadrul instituţiilor publice, încălcându-şi obligaţiile de serviciu, acceptă să săvârşească fapte de natură penală sub diferite pretexte, lăsându-se influenţaţi şi intimidaţi de modul în care un preşedinte de Consiliu Judeţean înţelege să-şi exercite autoritatea, puterea şi influenţa în scopuri nelegale”.

Apelul este judecat de Completul 1, condus de vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), judecătorul Ilie Iulian Dragomir, potrivit portalului Înaltei Curți de Casație și Justiție. Membrii titulari ai completului de judecată sunt judecătorii: Neniţă Simona Cristina, Grădinaru Daniel, Dragomir Florentina și Lefterache Lavinia Valeria, iar supleanți sunt judecătorii Cobzariu Maricela, Enescu Dan Andrei, Şelaru Valentin Horia și Cerbu Silvia.

blank