Prinţul Paul al României
Actualitate, Featured

Prinţul Paul al României ar fi fugit în Italia, dar Poliția este pe urmele lui

Prinţul Paul al României, dat în urmărire internaţională după ce a fost condamnat la închisoare în dosarul „Ferma Băneasa”, ar fi fost depistat în Italia, nu în Portugalia, statul în care soţia sa, Lia, le-a spus anchetatorilor că s-ar afla.

Prinţul Paul al României ar fi fost depistat în Italia, au precizat surse din rândul anchetatorilor pentru România TV. Oamenii legii sunt pe urmele lui, după ce iniţial l-au căutat în Portugalia. Căutările pe teritoriul statului portughez au avut loc după ce prinţesa Lia, soţia prinţului Paul, le-ar fi spus poliţiştilor şi procurorilor că ştie că prinţul a plecat în Portugalia, cu două săptămâni înainte de pronunţarea definitivă din dosarul Ferma Băneasa.

Dacă Prinţul Paul se află în Italia, autorităţile judiciare ar putea întâmpina dificultăţi în a-l extrăda. În urmă cu aproape două săptămâni, instanţa Curţii de Apel din Bari a refuzat să o extrădeze în România pe fosta şefă a DIICOT, Alina Bica.

De asemenea, fugarul Dragoş Săvulescu nu va fi extrădat în România, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului italian al Justiţiei, Paolo Fantauzzi. Sentinţa Curţii de Apel Napoli de a nu îl extrăda pe afacerist a rămas definitivă prin neapelare de către procurorul italian.

Surse din rândul anchetatorilor spun că prinţesa Lia ar fi discutat cu prinţul Paul ultima oară la telefon chiar în ziua în care ÎCCJ s-a pronunţat definitiv în dosarul „Ferma Băneasa”.

Pe 18 decembrie, Prinţul Paul al României a fost pus pe lista persoanelor urmărite de Poliţia Română, după ce nu a fost găsit acasă pentru aplicarea mandatului de arestare. După ce a fost condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa.

Prinţul Paul al României ar fi fost depistat în Italia. ÎCCJ face verificări în dosarul „Ferma Băneasa”
Verificările dispuse de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Corina Alina Corbu, privind respectarea legii şi regulamentelor în legătură cu repartizarea aleatorie a dosarului Ferma Băneasa, în care au fost condamnaţi omul de afaceri Remus Truică, prinţul Paul şi avocatul Robert Mihăiţă Roşu încep luni. Ulterior, se vor face verificări privind repartizarea aleatorie a dosarelor la toate secţiile ÎCCJ, conform News.ro.

În urmă cu aproape o săptămână, având în vedere aspectele vehiculate în spaţiul public, privind modalitatea de repartizare aleatorie a dosarului, precum şi, în general, referitor la respectarea dispoziţiilor legale şi regulamentare privind repartizarea aleatorie a cauzelor la nivelul instanţei supreme, în scopul cercetării cu celeritate a tuturor chestiunilor astfel invocate, pentru asigurarea încrederii publicului în Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi pentru apărarea prestigiului acesteia, prin ordinele de serviciu emise la data de 21.12.2020, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a dispus verificări.

În prima fază, derulată în perioada 28-30.12.2020, este verificată respectarea dispoziţiilor legale şi regulamentare privind repartizarea aleatorie a dosarului penal nr.345/64/2016.

În a doua fază, derulată în perioada 04-18 ianuarie 2020, se vor face verificări cu acelaşi obiect la nivelul tuturor secţiilor şi formaţiunilor de judecată ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Totodată, în ceea ce priveşte dosarele penale va fi verificată respectarea termenelor privind transmiterea/primirea dosarelor la/de la parchet pentru motivarea căilor de atac”, a transmis, marţi, ICCJ, într-un comunicat de presă.

Verificările sunt făcute de către vicepreşedinţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu sprijinul logistic şi tehnic al prim-magistratului asistent al instanţei supreme şi al compartimentului IT, iar rezultatele ambelor verificări vor fi făcute publice.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat verdictul final în dosarul Ferma Băneasa: omul de afaceri Remus Truică a fost condamnat la şapte ani de închisoare, israelienii Benyamin Steinmetz şi Tal Silberstein au primit cinci ani de închisoare, iar Prinţul Paul – trei ani şi patru luni, iar avocatul Robert Mihăiţă Roşu – cinci ani. De asemenea, jurnalistul Dan Andronic a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. ICCJ i-a obligat pe cei condamnaţi la plata mai multor sume de bani, iar terenurile revin statului român.

Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR) a reacţionat după condamnarea avocatului Mihăiţă Roşu, calificând drept inacceptabilă ”represiunea de natură penală asupra avocatului pentru consultaţiile şi susţinerile făcute în calitate de reprezentant”. UNBR anunţa că va sesiza Inspecţia Judiciară şi Consiliul Superior al Magistraturii pentru a verifica felul în care au fost administrate probele în această cauză.

De asemenea, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a reacţionat după ce Uniunea Naţională a Barourilor din România şi-a manifestat dezacordul faţă de condamnarea avocatului, precizând că discursul public la adresa serviciului public al justiţiei ar trebui să se caracterizeze prin rigoare, echilibru şi o minimă echidistanţă din partea tuturor persoanelor implicate.

blank