Featured, Politic

Primul ministru care refuză medierea lui Iohannis. Teodorovici: Chiar dacă mai există critici între Guvern şi BNR, nu cred că e nevoie de astfel de discuţii

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat marţi că Guvernul colaborează cu Banca Naţională a României (BNR), chiar dacă „ne mai şi criticăm între noi”, astfel că nu e nevoie de o mediere – oferită de preşedintele Klaus Iohannis – între cele două instituţii.

„Nu e un război între BNR şi Guvern. Noi colaborăm – asta nu înseamnă că nu ne mai şi criticăm între noi. Nu cred că e nevoie să avem şi o astfel de discuţie, există o relaţie între cele două instituţii”, a spus Eugen Teodorovici.

Întrebat dacă va merge la mediere, la Cotroceni, ministrul Finanţelor a răspuns: „Doamna prim-ministru va primi o invitaţie la Cotroceni şi va decide în consecinţă. Iar noi, ca miniştri, ne vom conforma”.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că va fi mediator între Guvern şi Banca Naţională a României, urmând să invite cele două părţi la Cotroceni.

„Este posibil ca anumite abordări ale Cotroceni şi BNR să semene, dintr-un motiv simplu, suntem oameni care înţelegem legile economiei şi vedem ce se intâmplă. Această abordare de a arunca în curtea BNR inflaţia, creşterea dobânzilor este fundamental greşită (…) Politicile fiscale ale guvernanţilor au dus la creşterea dobânzilor. Problema poate fi rezolvată printr-o abordare responsabilă şi politici guvernamentale sustenabile. Guvernele PSD nu au înţeles foarte bine urmările politicilor pe care le-au pus în practică, au trecut cu lejeritate peste argumentele Opoziţiei, ale mele. Ea poate fi corectată, dar dacă mai stăm mult se va ajunge la dezechilibre în scurt timp. Animozitatea dintre BNR şi Guvern e profund dăunătoare. Voi face o mediere, adică vin la aceeaşi masă părţile care au o opinie diferită. În zilele următoare, voi invita şi pe unii şi pe alţii la Cotroceni”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a mai spus că „s-a mers cam departe cu unele afirmaţii destul de contondente în ultima vreme. Sper că vom ajunge la un numitor comun”.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut marţi la 2,28%, de la 2,22%, urmat şi de indicii la şase şi nouă luni. Indicele la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, a crescut la 2,52%, de la 2,49%.

Indicele ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a crescut de la 2,56% la 2,57%. Indicele ROBOR la 12 luni a crescut la 2,62%, de la 2,60%.

blank