Vești bune pe frontul Covid-19. Inovio Pharmaceuticals Inc, o mare companie americană de imunoterapie, a anunțat miercuri, 20 mai, că a obținut un vaccin pentru prevenirea infecţiei cu noul coronavirus! Chiar dacă deocamdată este doar experimental, vaccinul Inovio a dovedit, totuși, că poate produce anticorpi protectori şi răspunsuri ale sistemului imunitar la şoareci şi porcuşori de Guineea.

Primele teste ale vaccinului împotriva coronavirus, finalizate cu succes

„Am observat răspunsuri ale anticorpilor care îndeplinesc multe dintre lucrurile pe care am vrea să le vedem la un eventual vaccin”, a precizat dr. David Weiner, directorul Centrului pentru vaccinuri şi imunoterapie din cadrul Institutului Wistar, cu care a colaborat firma Inovio. „Putem viza lucrurile care ar împiedica virusul de la a găsi un adăpost sigur în organism”, a mai adăugat dr. Weiner, preluată de Financial Post.

Compania Inovio Pharmaceuticals Inc a început testarea pe oameni a vaccinului său încă din luna aprilie, dar încă nu a primit rezultatele preliminare. În Faza 1 a studiului clinic, unui număr de 40 de voluntari sănătoși li s-a administrat două doze, la patru săptămâni distanţă, din vaccinul numit INO-4800. Ulterior, pentru o perioadă de două săptămâni, pacienții-cobai sunt atent monitorizați.

„Avem deja date privind siguranţa, iar vaccinul nostru s-a dovedit benign”, a explicat dr. Katherine Broderick, directorul Departamentului de cercetare şi dezvoltare al Inovio. „Unele persoane au prezentat o uşoară roşeaţă pe braţ”, a subliniat ea.

Citeste si...
Ce preferă Regina Elisabeta a II-a la micul dejun și ce aliment nu vrea să vadă în fața ochilor

După ce va avea toate rezultatele preliminare gata, Inovio pregătește o adresă către Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite, urmând a solicita autorizare pentru a trece la fazele următoare ale studiului clinic, în iulie sau august.

Încep testarea pe iepuri și maimuțe
Recent, revista de științe Nature Communications a publicat rezultatele studiului pe animale efectuat de Inovio. Vaccinul INO-4800 folosește o nouă tehnologie, care se concentrează pe gene specifice de pe „vârful” exterior al virusului. Inovio susține că datele obținute demonstrează activitatea de neutralizare a virusului prin utilizarea a trei proceduri de testare separate.

De asemenea, autorii studiului afirmă că au detectat anticorpi protectori în plămânii animalelor vaccinate! Această descoperire i-a determinat pe cercetătorii de la Inovio să dorească testarea vaccinului pe animale mai mari, inclusiv iepuri şi maimuţe.

În prezent, nu există tratamente sau vaccinuri aprobate pentru Covid-19, iar mulți experţi în medicină preconizează că dezvoltarea unui vaccin sigur şi eficient ar putea dura de la 12 până la 18 luni!