Featured, Ultima Ora

Primarul sectorului 1 Dan Tudorache, realizări de excepție

Dan Tudorache, Primarul sectorului 1, s-a angajat în fața locuitorilor sectorului, în urmă cu patru ani, că va realiza un sector de nota zece și chiar a reușit să se țină de promisiunile făcute, cu eforturi a reușit să crească calitatea vieţii locuitorilor. În ultimii patru ani a făcut investiții în sănătate, în educație și în creșterea eficienței energetice a clădirilor, acestea fiind principalele priorități ale Edilului.

Parcurgerea etapelor premergătoare construirii celui mai modern spital de stat din București: “Sfântul Vasile cel Mare”, modernizarea, dotarea cu aparatură de ultimă generație și diversificarea serviciilor oferite de Complexul Multifuncțional Caraiman, care este astăzi un veritabil centru de excelență în domeniul asistenței medicale, demararea, în premieră națională, a proiectului de modernizare a lifturilor din blocurile reabilitate termic, pentru ca acestea să fie sigure în exploatare și mai performante energetic, începerea amenajării de bazine ultramoderne, pentru ca elevii să poată practica acest sport în condiții cât mai apropiate de cele existente în marile capitale europene sunt numai câteva dintre realizările din ultimele patru ani ale administrației conduse de Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

În plus, începând cu anul școlar 2016/2017, în Sectorul 1 a fost demarat Programul “Educație pentru Viață”, prin care elevii din Sectorul 1 beneficiază de o masă caldă și de asistență de specialitate în realizarea temelor, fără ca părinții să achite vreun ban pentru aceste servicii.

“Sectorul 1 este fără îndoială una dintre cele mai dezvoltate comunități din România. Dar pentru ca cetățenii să aibă un standard de viață ridicat acest lucru nu este suficient. Au nevoie de școli și spitale ultramoderne, de acces la servicii medicale și de educație la cele mai înalte standarde şi de clădiri eficiente energetic. Iată de ce, pentru ca Sectorul 1 să fie nu numai cel mai dezvoltat economic, ci să devină și cel mai bun loc de trăit din România, am orientat investițiile din ultimii ani cu prioritate în domeniile care ne permit să atingem în cel mai scurt timp acest obiectiv”, a declarat Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

Complexul Caraiman, centru de excelență în domeniul asistenței medicale
Situat pe strada Caraiman nr.33 A, acesta este primul centru medical deschis în România de o autoritate locală, pentru a veni în sprijinul persoanelor cu venituri reduse și nu numai.

În ultimii ani am diversificat serviciile oferite de această unitate medicală, am investit în aparatură de ultimă generație și aproape am generalizat gratuitatea serviciilor pentru toți cetățenii Sectorului 1.

În prezent, Complexul dispune de 17 cabinete medicale, printre care se numără: ginecologie, oftalmologie, urologie, oncologie, stomatologie, dermatologie, radiologie, cardiologie, imagistică medicală etc. În afară de stomatologie (unde există un cuantum minim de venit/cap de locuitor), toate celelalte specialități sunt gratuite pentru locuitorii Sectorului 1.

În ultimii ani, aici au fost deschise un Centru de Recuperare Medicală, care oferă servicii de fizioterapie, kinetoterapie și reabilitare funcțională, precum și un Centru de zi Alzheimer, în care pacienții cu demență sau cu alte tulburări neurodegenerative sunt luați de acasă de către un echipaj medical, aduși la centru, îngrijiți până la ora 18.00 și transportați înapoi la domiciliu.

Tot aici, am inaugurat cel mai performant mamograf din țară. Acesta realizează mamografii 2D, 3D cu tomosinteză și cu substanță de contrast. Doamnele care locuiesc în sectorul 1 pot beneficia de aceste servicii în mod gratuit, pe baza actului de identitate și a unei trimiteri de la un medic specialist.
În cadrul complexului există și ambulanța socială care transportă pacienții care au nevoie de asistență medicală de urgență fie la Complexul Caraiman, fie la altă unitate medicală din Capitală.

blank

Pentru combaterea răspândirii noului coronavirus, am achiziționat un computer tomograf (CT) ultraperformant, dotat cu un soft special, care permite depistarea pe loc a infectării cu COVID-19. Computerul tomograf este mobil, situat pe o platformă, şi dat, prin contract de comodat, specialiştilor de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”. Datorită imaginilor precise ale plămânului obținute cu acest CT, simptomele ușoare pot fi identificate în stadiul infectat timpuriu (permite observarea leziunilor mici, de până la 0,23 mm). Scanarea prin intermediul computerului tomograf este foarte simplă și nu presupune interacțiunea medicului cu pacientul. Acesta intră, se așează pe spate și este scanat automat. Sistemul dispune de poziționare automată la nivelul pieptului, precum și de scanare prin apăsarea unei singure taste. Scanerul CT este util și pentru alte tipuri de scanare CT, diferite de cele pulmonare. Vom achiyiţiona un al doilea soft special care permite depistarea infectării cu COVID-19 şi-l vom integra computerului tomograf deja existent la Complexul Multifuncțional Caraiman.

Tot în premieră în sistemul medical de stat din România, pacienții Complexului Multifuncțional Caraiman sunt monitorizați gratuit, de la distanță, 24 de ore din 24, de către personalul medical al Centrului. Am inaugurat în cadrul centrului telemedicina care conferă posibilitatea monitorizării de la distanță, a bolnavului de către specialiști, în timp ce acesta își desfășoară activitatea zilnică normală. Telemedicina este gândită pentru a ajuta atât pacienții, cât și specialiștii. Acest sistem medical modern oferă șansa de monitorizare a bolnavului sau a pacientului care își dorește prevenția ori detectarea diagnosticului, precum și recuperarea după o intervenție sau un episod negativ deja consumat. Monitorizarea pacientului se face 24 de ore din 24 la distanță, fără a fi nevoie de consultația față în față cu medicul. Începând din luna martie 2020, sistemul de telemedicină a fost pus la dispoziția Ministerului Sănătății, în baza unui memorandum semnat de Primarul Dan Tudorache și Ministrul de la aceea vreme, Victor Costache. Acest sistem este folosit de ministerul de resort pentru monitorizarea bucureșenilor suspecți de Coronavirus aflați în izolare la domiciliu. Practic, este vorba de doi electrozi care monitorizează exact parametrii urmăriți în cazul persoanelor suspecte de infectare cu Coronavirus: temperatură, frecvență respiratorie, saturație de oxigen, tensiune arterială și EKG la care se adaugă locația. Urmărind continuu evoluția acestor parametri, se poate determina dacă suspiciunea de infectare cu Coronavirus se confirmă sau nu.

Spital ultramodern în nordul Sectorului 1

Tot pentru sănătatea locuitorilor Sectorului 1 şi nu numai, ne-am propus să construim în nordul Capitalei, pe Șos. București-Târgoviște nr. 10, cel mai modern spital de urgenţă din București, o unitate medicală de categoria I A. Spitalul se va numi „Sfântul Vasile cel Mare” şi va avea 1.000 de paturi, 37 de săli de operație, 60 de linii de gardă, 100.000 mp construiți. Spitalul va avea și două heliporturi care vor ușura accesul pacienților în stare gravă. În incinta viitorului spital se vor reloca Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri și Secția de Pediatrie a Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”. Avem deja aprobat în Consiliul General al Municipiului Bucureşti PUZ-ul necesar construirii spitalului şi am demarat procedura de achiziție a serviciilor de proiectare și execuție.

Sistem afterschool gratuit pentru mii de elevi

Începând cu anul școlar 2016-2017, în Sectorul 1 a fost demarat Programul “Educație pentru Viață”, prin care elevii din Sectorul 1 beneficiază de o masă caldă și de asistență de specialitate în realizarea temelor, fără ca părinții să achite vreun ban pentru aceste servicii. Este cel mai important program complementar activității școlare de care beneficiază peste 2.700 de elevi din 18 unități de învățământ preuniversitar de stat din ciclul primar și gimnazial.

Mai multe locuri în creşe pentu copiii noştri

Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 3 ani, am pus la dispoziția părinților, în anul 2018, o nouă creșă cu o capacitate de 120 de locuri: Complexul de Servicii Sociale „Sfântul Nicolae” (Str. Constantin Dobrogeanu Gherea nr. 74). Noua creşă utilizează metodologia daneză de educaţie, adaptată la contextul românesc, cu accent pe dezvoltarea copiilor într-un mediu creativ, în care aceştia să fie stimulaţi afectiv, cognitiv şi psihomotor. Se urmărește astfel, trecerea de la îngrijirea medicală și sanitară spre învăţare şi creativitate, introducerea metodelor de explorare prin activităţi în aer liber, cunoaştere prin experienţă proprie, pregătirea pentru viața școlară și bucuria de a învăța. În plus, în acest sistem de educație, parteneriatul cu familia în beneficiul dezvoltării copilului și colaborarea întregii echipe sunt esențiale.
De altfel, acest sistem de educaţie extrem de apreciat de către părinţi funcționează în prezent în patru din cele cinci creșe pe care le avem în administrare: Creșa Vrancei, Creșa din Mareșal Averescu nr. 17, Creșa „Sfântul Nicolae” şi Creşa „Sfântul Andrei”.

Bazine semiolimpice de înot la Şcoala nr. 178 şi la Şcoala nr. 175

Copiii din Sectorul 1 vor beneficia de două bazine de înot ultramoderne, dotate cu tot ceea ce este necesar pentru practicarea acestui sport. Cele două bazine semiolimpice sunt în curs de construire la Școala Gimnazială nr. 178 (strada Dridu nr. 2) și la Școala Gimnazială „Sfântul Nicolae” (Strada Lainici nr. 4-8) din Sectorul 1 al Capitalei.
Bazinele de înot vor fi acoperite și vor avea o adâncime variabilă între 1,20 şi 2,00 m şi o dimensiune de 25,0 m x 12,5 m. Fiecare bazin va fi prevăzut cu 5 culoare de 2,5 m lăţime şi cu blocstarturi.

Acestea vor beneficia de toate facilitățile necesare practicării înotului în cele mai bune condiții: grupuri sanitare, dușuri, saună, stație de tratare și pompare apă, centrală termică, stație filtrare apă, punct de prim ajutor, oficii și locuri de parcare.

Program de modernizare a lifturilor din blocurile reabilitate termic cu costuri zero pentru locatari

În premieră la nivel național, lifturile din blocurile reabilitate termic din Sectorul 1 vor fi modernizate fără ca locatarii să achite vreun ban pentru aceste lucrări. Programul de modernizare a ascensoarelor din Sectorul 1 a fost aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 365/05.12.2018, finanțarea acestuia fiind realizată în totalitate de Primăria Sectorului 1.

Modernizarea lifturilor va aduce o economie de energie electrică de până la 30-40%, va spori condiţiile de siguranţă şi confort şi va reduce timpul de aşteptare a ascensorului.
Asociațiile de proprietari intră în programul de modernizare a lifturilor pe principiul „primul venit – primul servit”, în funcție de data încheierii contractului de mandat cu administrația locală.

Lifturile din blocurile reabilitate termic vor fi modernizate prin implementarea a maximum trei pachete de soluții, în funcție de proiectul tehnic:
Pachetul de soluții 1: Lucrări de înlocuire/reparare, după caz, a troliului cu motor, cablurilor de tracțiune, eșafodajului pentru motor și reductorului, după caz, tijelor, arcurilor, clemelor, cablurilor de tracțiune, limitatoarelor de viteză, dar și cablului limitator de viteză și întinzător cablu;
Pachetul de soluții 2: Lucrări de înlocuire/reparare ale panoului de comandă cu un panou cu microprocesor și variator de frecvență, traductorilor (senzori pentru numărare stații și nivelare), magneților, cutiilor de comandă de palier și din cabina cu semnalizare LED sau LCD și marcaj Braille pentru butoane, cablului flexibil cabina, cablului ușilor, întrerupătorului cap linie cu rolă, dar şi întrerupătorului cu buton ciupercă;
Pachetul de soluții 3: Lucrări de înlocuire a ușilor exterioare cu uși automate/ semiautomate atât pentru puțuri cu structură din beton armat cât și metalică, dar și a cabinei.
Aceste soluții vor fi aplicate în funcție de situația de la fiecare bloc în parte. Pot fi aplicate una sau mai multe soluții. Noile echipamente vor fi autorizate I.S.C.I.R. și îndeplinesc toate standardele de performanță energetică stabilite de către Uniunea Europeană.

Am putut demara acest program ca urmare a inițiativei pe care am introdus-o în Parlament pentru modificarea şi completarea OUG nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe. Astfel, Parlamentul a votat Legea nr. 231/2017, noul cadru legal permiţând primăriilor modernizarea/înlocuirea componentelor ascensoarelor la blocurile reabilitate termic: înlocuirea principalelor componente de funcționare (uși de acces, cutii de comandă, sisteme de tracțiune, a mecanismelor de acţionare electrică etc.).

Avem deja primul lift refăcut prin finanţare asigurată integral de la bugetul locale. Este vorba despre un bloc din zona Dinicu Golescu unde locatarii au rămas fără cele două lifturi ca urmare a unui incendiu produs în luna februarie 2019.

Soluție temporară pentru rezolvarea problemei locative pentru sute de familii cu venituri reduse

Consiliul Local Sector 1 a găsit o soluție temporară pentru rezolvarea problemei locative pentru sute de familii cu venituri reduse, din această zonă administrativă. La propunerea Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, consilierii locali au hotărât extinderea ajutorului de urgență pentru plata chiriei pentru persoanele/familiile care, la data solicitării ajutorului, figurează în evidențele Primăriei Sectorului 1 cu dosar complet depus în baza Legii locuinței nr. 114/1996, cu modificările și completările ulterioare.

Ajutorul de urgență este cuprins între 700 de lei și 1.700 de lei pe lună în funcție de numărul de persoane care figurează în dosarul de locuință socială şi se acordă de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1, cu sediul în Bd. Mareșal Averescu nr. 17, Sector 1.

Acest ajutor este o soluție temporară identificată de administrația locală a Sectorului 1 pentru a veni în sprijinul persoanelor cu venituri reduse care nu dețin o locuință, până la finalizarea procedurii de achiziționare de către primărie de pe piața liberă a unor apartamente care vor primi destinația de locuințe sociale.

Locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi

Zeci de persoane cu dizabilități din Sectorul 1 au un loc de muncă! În Sectorul 1 funcționează, încă din anul 2012, prima întreprindere socială din România creată de o autoritate publică locală în care majoritatea angajaților sunt persoane cu dizabilități.

Este vorba de Nazarcea Grup, unitate protejată autorizată a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1 (DGASPC Sector 1), înființată, în cea mai mare parte, cu finanțare europeană. Angajaţii sunt remuneraţi pentru munca prestată şi beneficiază de toate drepturile unui salariat. Persoanele cu dizabilități care lucrează aici beneficiază de un program de lucru special, adaptat problemelor de sănătate individuale.

Aici, în cele șapte ateliere ale unității, angajații fac pâine, realizează produse din ceramică, tipăresc materiale promoționale, spală haine, covoare sau autoturisme. De la declanşarea pandemiei de Coronavirus, angajaţii confecţionează măşti reutilizabile cu două straturi din bumbac 100% şi două tipuri combinezoane de protecție: unul din microfibră de poliester – pentru cei care au intervenții în interiorul unei clădiri, și unul din poliester peliculizat – pentru cei care intervin în aer liber.

blank