Piaţa Universităţii este distrusă şi e departe de „proiectul verde” câştigat pentru amenajare

piata-universitatii-iunie-2014
Piata Universitatii in iunie, 2014

  

Cine trece prin Piaţa Universităţi în miezul zilei, vara, înebuneşte de cald: soarele îl bate în cap şi nu are o urmă de umbră… decât pe lângă clădiri. Au trecut aproape 2 ani de la inaugurarea Pietei Universitatii, dar locul arata in continuare ca un deşert. Primaria Capitalei nu şi-a tinut promisiunea de a inverzi zona.

La inaugurarea Pietei Universitatii, in toamna anului 2012, primarul Sorin Oprescu a promis ca va planta pomi si va aduce jardiniere in „marea” de piatra si beton din zona statuilor. Si in vara anului trecut, reprezentantii municipalitatii au spus ca vor „inverzi” aceasta zona. A mai trecut un an si nimic nu s-a intamplat, desi jardiniere cu arbori si flori sunt puse in tot Bucurestiul, chiar si acolo unde nu este nevoie. In timpul verii, fara niciun pic de verdeata, acest loc se transforma intr-un „cuptor”, insuportabil pentru cei care tranziteaza zona.

piata universitatii proiect
Proiectul castigator ne oferea un loc cu verdeata

Dupa construirea parcarii subterane de la Universitate, zona statuilor, municipalitatea a organizat un concurs de solutii pentru amenajarea spatiului public de la suprafata. In urma concursului a rezultat ce se poate vedea la fata locutului: o mare de piatra si beton cu cativa pui de platan plantati pe margine. In timplul sezonului cald, acest spatiu „frige” la propriu, fiind aproape imposibil sa stai in zona.

La inaugurarea pietei, in noiembrie 2012, primarul Sorin Oprescu declara ca va rezolva problema cu spatiul verde pana „la primavara”. „Pana la primavara o sa rezolvam. Mai sunt lucruri de amenajat, de pus banci, niste gradene verzi, visez la o cafenea prezenta aici, sa aiba mesele afara, ca vizavi de Primaria din Viena, unde nu deranjeaza pe nimeni. Din moment ce au fost cateva tuse nereusite, incercam sa le indreptam”, spunea atunci Oprescu. Din promisiunile edilului, nu s-a concretizat decat partea cu terasa. De fapt, in piata au aparut doua terase. In rest, nimic, scrie şi hotnews.ro.

Si anul trecut, reprezentantii Primariei Capitalei au spus ca vor pune jardiniere cu copacei in cateva saptamani.

piata universitatii inainte
Piata Universitatii avea arbori inainte de amenajare

Nici de aceasta data Primaria Capitalei nu a facut insa nimic. Singura vegetatie care a aparut in Piata Universitatii sunt cativa pomisori si flori care au fost pusi in ghivece, in jurul celor doua terase care au rasarit pe amplasament. In plus, ca un lucru pozitiv, a disparut transformatorul electric de langa gardul Muzeului de Istorie a Municipiului Bucuresti, monument istoric.

In lipsa vegetatiei, desi este unul dintre cele mai importante spatii publice din Bucuresti, unde cetatenii ar trebui sa stea de vorba, sa se odihneasca, sa aiba loc evenimente, oamenii trec in graba, in rest locul fiind pustiu. Lucrarea de amenajare a pietei a costat 500.000 de euro, potrivit estimarilor facute initial de Primarie, bani care au fost platiti de firma care a amenajat parcarea subterana, potrivit reprezentantilor municipalitatii.

Tot anul trecut, dupa organizarea Targului de Craciun, pavajul s-a deteriorat, spoturile au fost vandalizate, iar  betonul alb are zone denivelate unde se aduna apa atunci cand ploua. Nici aceste probleme nu au fost dezolvate desi reprezentantii municipalitatii au promis ca se vor remedia „in cel mai scurt timp”.

„Investitia facuta in amenajarea Pietei Universitatii se afla in perioada de garantie şi a fost suportata de catre investitorul parcarii subterane. Pavajul deteriorat in urma lucrarilor de interventie la retelele edilitare va fi remediat de catre societatile care au executat respectivele lucrari in cel mai scurt timp posibil şi in masura in care conditiile meteorologice o vor permite”, raspundeau reprezentantii municipalitatii.

piatra piata-universitatii
Pavajul, dupa o iarna

Dupa demararea lucrarilor la parcarea subterana de la Piata Universitatii, in urma criticilor facute in presa de arhitecti, Primaria Capitalei si Ordinul Arhitectilor din Romania au facut concurs de idei pentru amenajarea acestui spatiu public. Rezultatele concursului au fost publice pe 7 noiembrie 2011. Locul I a fost castigat de o echipa din Italia, compusa din arhitectii Simona Dirvariu (Romania), Ambra Fabi (Italia), Carole Lenoble (Franta). Costul realizarii proiectului a fost estimat de proiectanti la 500.000 de euro.

piatra-cubica-deteriorata
Pietrele sunt tocite, desi cele inlocuite nu erau vechi

Cu cateva saptamani inainte de inaugurarea pietei, in toamna anului 2011, cele ele trei arhitecte care au castigat concursul de amenajare a Pietei Universitatii au trimis Primariei Capitalei o scrisoare deschisa in care acuzau Primaria ca „proiectul castigator al concursului a fost complet distrus si executat intr-o maniera mai mult decat mediocra”.

Principalele nemultumiri ale echipei castigatoare au fost ca municipalitatea nu a respectat proietul de iluminat prevazut in proiect si nu s-a plantat vegetatie.

pavaj-spart-langa-cladire
Sparturile au aparut ca din senin si nimeni nu le repara

In replica, Primaria Capitalei a declarat ca proiectul facut de cele trei arhitecte costa de trei ori mai scump decat suma specificata in cadrul competitiei.

Citeste si...
Lovitură grea pentru Andreea Bănică!