Featured, Social

Primarul General, Gabriela Firea, Ingrijorată de sănătatea bucureştenilor alergici la ambrozie

Primarul General, Gabriela Firea: „Vom solicita Guvernului sa tripleze amenzile pentru cei care nu isi curata terenurile de ambrozie! Este vorba despre sanatatea a mii de bucuresteni care se imbolnavesc din cauza acestei plante! Sunt necesare masuri concrete, iar autoritatile locale trebuie sa aiba atributii de interventie in aceasta problema nationala!

blank

Primarul General, Gabriela Firea, a convocat astazi, un comandament la care au fost invitati toti factorii responsabili cu implementarea planului de masuri privind combaterea ambroziei de pe teritoriul Capitalei.

Primarul General, Gabriela Firea: „Solicit Guvernului sa modifice legislatia referitoare la eradicarea ambroziei, pentru ca, in prezent, actiunile care se desfasoara sunt greoaie si ineficiente!

blank

Inca din anul 2017, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat o hotarare care prevedea obligativitatea distrugerii acestei plante, insa, un an mai tarziu, a aparut Legea 62/2018, care prevedea constituirea unei comisii mixte, formata reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale, sub coordonarea Directiei pentru Agricultura a Municipiului Bucuresti din subordinea Ministerului Agriculturii.

Cu toate acestea, trebuie sa fim sinceri si sa spunem lucrurilor pe nume: aceasta lege nu a determinat acțiuni foarte concrete și în continuare sunt foarte multe cazuri de persoane care ajung la spital din cauza alergiilor agresive și foarte grave provocate de această buruiană. Subliniez inca o data faptul ca, potrivit legislatiei in vigoare, Primaria Capitalei NU are atributii de control in acest domeniu si nici nu are calitatea de a aplica amenzi, aceasta sarcina fiind atribuita Directiei de Agricultura a Municipiului Bucuresti, din subordinea Ministerului Agriculturii, care centralizeaza informatiile primite de la primariile de sector, cele care trebuie sa identifice si sa someze proprietarii de terenuri care nu distrug aceasta buruiana!

blank

Astfel, in urma actiunilor desfasurate in aceasta vara, desi am colaborat cu toate institutiile cu atributii in domeniu, concluzia este că trebuie să aducem îmbunătățiri acestui cadru legislativ promovat de Guvern, de Parlament, de Consiliul General și împreună să dovedim că această activitate poate fi mai eficientă!

Concret, in urma acestui comandament, voi propune triplarea amenzilor minime pentru cei care nu isi curata terenurile de ambrozie, ceea ce inseamna ca, in cazul persoanelor fizice, amenzile sa inceapa de la 2.250 de lei si nu 750 de lei cum este in prezent, iar amenda maxima sa fie de 5.000 de lei. In cazul persoanelor juridice, vom propune ca amenda minima sa fie de 15.000 de lei (si nu 5.000 de lei cum este in prezent) amenda maxima fiind de 20.000 de lei!”.

500.000 de romani alergici la ambrozie

blank

Totodata, Primarul General, Gabriela Firea, a mai explicat ca desi nu este adepta masurilor coercitive, sunt necesare actiuni concrete, mai dure, de combatere a acestei buruieni, avand in vedere cresterea alarmanta a numarului de boli alergice atat in Capitala cat si la nivel national: „Conform statisticilor, in jur de 500.000 de romani sunt alergici la ambrozie, insa numarul acestora poate fi chiar mai mare, pentru ca nu in toate cazurile aceste alegii sunt identificate exact, simptomele putand fi confundate cu simple raceli sau alte alergii. In Bucuresti, de exemplu, un studiu preliminar efectuat la Spitalul Colentina in perioada 2017-2018 a relevat faptul ca in Capitala sunt aproximativ 10.000 de persoane cu diferite forme de alergii confirmate la ambrozie – dar cu siguranta numarul este mult mai mare – iar numarul pacientilor care se prezinta la medic in aceasta perioada din cauza alergiilor la aceasta planta este de 4-5/zi”.

Interventii de urgenta si pe terenurile virane, unde proprietarii nu au fost identificati

Edilul Sef a mai explicat ca in modificarea legislativa care va fi propusa Guvernului va fi prevazuta si permiterea interventiei autoritatilor locale pe terenurile unde identificarea proprietarilor este mai dificila, astfel incat masurile de combatere ale ambroziei sa poata fi luate imediat, mai ales ca exista cazuri in care, din diverse motive, identificarea proprietarilor poate fi de durata (ex. acestia nu locuiesc in tara, au vandut terenurile dar nu au inregistrat schimbarea de proprietar etc.)

Primarul General, Gabriela Firea: „Primaria Capitalei, prin institutiile din subordine, a curatat terenurile pe care le administreaza insa ne dorim sa putem interveni de urgenta oriunde este necesar, astfel incat operatiunea de eradicare a acestei buruieni sa fie unitara, pentru ca degeaba se curata doar o parte din terenuri din moment ce aceasta se poate raspandi rapid pe distante de kilometri. Daca Politia Locala a Municipiului Bucuresti si politiile locale de sector ar avea atributii in acest sens, actiunile de control ar fi mai eficiente, cu masuri mai rapide”.

In cadrul comandamentului, atat Prefectul Municipiului Bucuresti, Marius Ghincea cat si Prefectul Judetului Ilfov, Mihai Nita, si-au declarat sustinerea fata de masurile anuntate de Primarul General, considerand ca o colaborare eficienta, integrata, poate reprezenta o solutie eficienta pentru aceasta problema. De asemenea, reprezentantul Directiei de Agricultura a Municipiului Bucuresti din subordinea Ministerului Agriculturii, a completat ca ar fi utila si prelungirea perioadei de control (termenul de 31 iulie nefiind suficient).

Garda de Mediu sustine propunerile Primariei Capitalei

Comisarul General al Garzii National de Mediu, Gabriela Dorojan, a declarat: „Demersul dumneavoastra vine sa sustina actiunea pe care Garda Nationala de Mediu a inceput-o in luna august, cand am transmis circulare catre toate prefecturile din tara, prin care am solicitat sprijin in constituirea sau convocarea unor comisii mixte. Va asiguram ca vom participa la acest demers de modificare a legii si vom semnala toate din deficientele pe care le-am constatat in teren”.

La randul sau, Tudor Ionescu Tim, consilier general si membru al Comisiei de Ecologie si Protectie a Mediului din cadrul CGMB, a subliniat ca majorarea amenzilor reprezinta o masura necesara si ca Guvernul trebuie sa inteleaga ca este vorba despre o problema la nivel national si international si ca trebuie sa ofere toate parghiile necesare autoritatilor locale astfel incat aceastea sa poata interveni rapid.

La comandament au participat: Prefectul Municipiul Bucuresti, Prefectul Judetului Ilfov, precum si reprezentanti ai urmatoarelor institutii: Directia pentru Agricultura a Municipiului Bucuresti, Consiliul Judetean Ilfov, Garda Nationala de Mediu, Agentia pentru Protectia Mediului Bucuresti, Administratia Nationala Apele Romane, Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti, Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA – Reginala CF Bucuresti, reprezentanti ai celor sase sectoare ale Capitalei, precum si reprezentantii institutiilor subordonate Primariei Capitalei cu atributii in gestionarea acestei situatii.

blank