Cu prilejul sarbatoririi Unirii Principatelor Romane, Primarul General, Gabriela Firea, a oferit astazi, 23 de ianuarie, in cadrul unei ceremonii desfasurate la Muzeul de Arta Populara „Dr. Nicolae Minovici”, diplome de excelenta si distinctii pentru patru veterani de razboi, care anul acesta vor implini venerabila varsta de 100 de ani.

Primarul General, Gabriela Firea: „În anul Centenarului, mă bucur că pot oferi un modest simbol al aprecierii şi recunoştinţei noastre unor oameni minunaţi, unor eroi. Sunt oameni pentru care România a însemnat şi înseamnă totul, care şi-au demonstrat iubirea de ţară cu prisosinţă, pe câmpul de luptă, dar şi în anii care au urmat. Profesia de militar este o profesie de credinţă şi de curaj, o profesie în care dai totul. Aceşti eroi ştiu foarte bine înţelesul cuvântului JERTFĂ. Pentru că nu ar fi ezitat niciun moment, dacă România ar fi avut nevoie, să-şi dea viaţa pentru tara lor. Aceşti 4 domni, născuţi în 1918, anul când se încheia primul Război Mondial, iar visul românilor de a realiza Marea Unire a Principatelor prindea viaţă, au fost pe frontul celei de-a doua Conflagraţii Mondiale şi au dat tot ce aveau mai bun pentru România. S-au întors acasă decoraţi pentru faptele lor de arme. Pentru ca suntem datori sa ne aratam recunostinta fata de eroii neamului, am decis ca in cadrul Centrului de seniori al Municipiului Bucuresti sa fie infiintat un serviciu dedicat care se va ocupa de problemele veteranilor de razboi bucuresteni si care va colabora îndeaproape cu Asociatia Nationala a Veteranilor de Razboi şi cu Ministerul Apararii, astfel incat eroii nostri seniori sa aiba parte de respectul si ajutorul cuvenit”.  

La randul sau, secretarul de stat MapN, Mircea Dusa, a declarat:  „Suntem foarte fericiti atunci cand institutiile statului sau alte entitati organizeaza chiar in anul Centenarului activitati prin care omagiaza veteranii de razboi. In acest an, Primaria Generala a Capitalei, impreuna cu Ministerul Apararii Nationale va organiza mai multe activitati care sa evoce importanta Marii Uniri dar si aprecierea pentru militarii romani care, incepand cu anul 1877, de la Razboiul de Independenta, continuand cu Primul si Al Doilea Razboi Mondial si-au pus viata in pericol pentru ca Romania sa fie astazi in granitele ei, sa fie ceea ce este. Vreau sa ii multumesc doamnei Primar General, Gabriela Firea, pentru initiativa de astazi, prin care avem prilejul sa omagiem 4 veterani de razboi care implinesc astazi 100 de ani. Le doresc tuturor veteranilor de razboi multa sanatate si la multi ani!”      

Citeste si...  Meleșcanu pupă mâna care l-a făcut șeful Senatului și declară că o va vota pe Dăncilă la prezidențiale

Alaturi de Primarul General, la eveniment au mai participat secretarul de stat Nicolae Nasta, sef al Departamentului pentru relatia cu Parlamentul si calitatea vietii personalului, secretarul de stat MapN Florin Vladica,  precum si alti reprezentanti ai MapN.

NOTA

Datele biografice ale celor patru veterani de razboi

 

Colonel  (rtr.) GHIAȚĂ I. Vasile:  Data nașterii: 16.08.1918

– Studii: Academia de Studii Economice

– Academia Militară-curs academic superior

– Activitate profesională: ofițer activ (18.10.1954-10.03.1972)

– Decorație: Medalia ”Crucea comemorativă a celui de-al Doilea Război  Mondial, 1941-1945”

– Participare pe front: 05.07.1941-01.12.1941 si  23.03.1944-25.09.1944 cu Regimentul 1 Căi Ferate

 

Locotenent (rtr.) LUNGU Constantin 

– Data nașterii: 24.04.1918

– Activitate profesională: șofer

– Decorație: Medalia ”Bărbăție și Credință”

– Participare pe front: 01.08.1941-01.02.1944 si  01.10.1944-09.05.1945 cu Divizia 19 Infanterie

 

Colonel (rtr.) IONESCU Nicolae

– Data nașterii: 10.12.1918

– Decorații: –  Ordinul ”Coroana României”

– Ordinul ”Steaua României”

– Studii: Facultatea de chimie

– Participare pe front: 1944 în Campania de Vest (Ungaria, Cehia)

 

Sublocotenent (rtr.) NICA Ștefan

– Data nașterii:14.10.1918

– Decorație: Medalia ”Crucea comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial, 1941-1945”

– Participare pe front:1941 la Odessa cu Regimentul 2 Cernavodă. A fost rănit de două ori.