Un proiect intitulat “Tehnologie revoluționară de eliminare a infecțiilor nosocomiale din spitale cu ajutorul roboților” urmează a fi votat în ședința de joi, 14 iunie, a Consiliului General al Municipiului București. Primăria Capitalei vrea să dea aproape 900.000 de lei pe un robot ultrainteligent.

În anul 1974, doar 2% din toate infecțiile spitalicești au fost cu Staphylococcus aureus, în 2003 peste 60% din infecțiile spitalicești au fost cu Staphylococcus aureus, iar astăzi sunt în jur de 800.000 de cazuri noi pe an, la un cost mediu suplimentar de 15.000- 24.000 euro/ caz, potrivit datelor din proiect.

Având în vedere efortul Primăriei Municipiului București de creștere a calității serviciilor medicale, proiectul urmărește punerea în aplicare a unui program de prevenire a infecțiilor nosocomiale, care include cel mai avansat sistem de dezinfecție cu ultraviolete cu xenon și astfel se reduce dramatic incidența infecțiilor nosocomiale și a infecțiilor Clostridium difficile în domeniul asistenței medicale – dobândite, fără erori umane sau rezistență la substanțe chimice”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Beneficiarii proiectului vor fi pacienții și cadrele medicale de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș București. Bugetul proiectului este de 159.000 de euro+ TVA (877.877, 637 de lei).

62 de camere de spital pe zi pot fi curățate astfel

Acest proiect a fost votat în cadrul Campaniei pentru identificarea de proiecte de interes local inițiate de cetățeni sub titulatura “Propune pentru București”.

Ciclul de dezinfecție al robotului permite curățarea a 30 până la  62 de camere de spital într-o singură zi. Robotul poate curăța saloane, săi de tratament, blocuri operatorii și de naștere, coridoare, grupuri sanitare, băi și toalete, tăvițe renale, ustensile complexe și materiale de curățenie.

Robotul cu lumină pulsată ultravioletă cu xenon este utilizat în peste 350 de spitale și unități medicale din Marea Britanie, Spania, Portugalia și Franța.

Proiectul se va derula pe o perioadă de 9 luni, între 1 iulie 2018 și 31 martie 2019. Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București va achiziționa tehnologia avansată de eliminare a infecțiilor nosocomiale din spitale, printr-o procedură de achiziție publică.