Cu ocazia Zilei Mondiale a Spălatului pe Mâini, Primăria Municipiului București a inițiat campania de informare „Sănătatea e în mâinile tale”, în timpul căreia, peste 165.000 de preșcolari și elevi vor învăța de la personalul medical să se spele de mâini.  Campania va dura până vineri, 20 octombrie.

Datele Institutului Național de Sănătate Publică arată că, în România, în anul 2015, au fost 5.220 de noi cazuri de Hepatită A. Supranumită “boala mâinilor murdare”, afecțiunea este cel mai des întâlnită la copiii între 5 și 9 ani.

Astfel, datele statistice evidenţiază că unul din patru adulți nu se spală pe mâini după ce tușește sau strănută, iar un copil din doi nu se spală pe mâini după ce a atins un animal. În plus, cercetările recente arată faptul că pe mâinile murdare trăiesc peste 4.700 de microorganism.

Românii sunt codași la capitolul îngrijire personală, arată datele Institutului Național de Statistică. Astfel, o familie cheltuie, în medie, doar 14 lei pe lună, pe produsele de îngrijire personal, iar un român alocă, în medie, aproape 1,6 lei pe lună pentru săpun.

Spălatul pe mâini, în lume

Citeste si...  Scandalul Cathedral Plaza continua: Sorin Oprescu reclamat la DNA

 Spălatul pe mâini previne apariția unor epidemii, reduce absenteismul școlar și îmbunătățește starea de sănătate.

În fiecare an, 1,4 milioane de copii mor din cauza diareei sau a pneumoniei, iar  15% dintre nou-născuți mor din cauza infecțiilor.

O simplă spălare pe mâini, înainte de masă sau după mersul la toaletă, reduce cu jumătate incidența diareei la copiii mai mici de 5 ani, și cu un sfert infecțiile respiratorii.

Despre Ziua Mondială a Spălatului pe mâini

 În ultimii 9 ani, pe 15 octombrie se celebrează Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini. Peste 200 de milioane de oameni, din peste 100 de țări, sunt implicați în campanii de informare, în ceea ce privește importanța igienei mâinilor. Aproape jumătate din populația lumii nu are acces la apă curentă și săpun.

Campania de informare „Sănătatea e în mâinile tale” este inițiată de Primăria Capitalei, prin intermediul Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București si  susținută de Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

La campanie participă în calitate de sponsori Dettol, Igienol, Klintensiv, Dezimed, Sanitec, Dacris94, care vor furniza produse de îngrijire personală și dezinfectanți.