Primarul General, Gabriela Firea: Sunt onorata sa ofer, de Ziua Nationala a Romaniei, diploma de excelenta si cheia orasului Bucuresti unor personalitati de exceptie care ne-au marcat existenta. Le multumesc in numele bucurestenilor pentru intreaga activitate pusa in slujba acestei tari

Primarul General, Gabriela Firea, a inmanat, in cadrul unei ceremonii organizate la Muzeul National de Arta, Cheia Orasului Bucuresti si diploma de excelenta pentru intreaga activitate academicianului Constantin Balaceanu Stolnici, actritei Maia Morgenstern, academicianului Razvan Theodorescu, sopranei Felicia Filip, tenismen-ului Ilie Nastase si medicului pediatru, prof. dr. Dan Mircea Enescu.

Primarul General, Gabriela Firea:

’’Am deosebita onoare sa inmanez Cheia Orasului Bucuresti si diploma de excelenta pentru intreaga activitate pusa in slujba romanilor, celor sase personalitati care exceleaza in domenii precum cultura, arta, mediul academic, sanatate si sport, personalitati cu care ne mandrim cu totii, ca bucuresteni si ca romani. Sunt oameni care ne-au marcat, practic, existenta, varfuri in domeniile lor de activitate si sunt convinsa ca in orice colt al lumii s-ar fi aflat, s-ar fi bucurat de acelasi respect si de recunoastere deosebita. Ii felicit pentru intreaga activitate dedicata acestei tari si le multumesc, in numele bucurestenilor, pentru tot ce au facut si fac in continuare pentru acest oras si pentru Romania”.

In cadrul evenimentului, toate cele sase personalitati omagiate s-au declarat onorate sa primeasca aceste distinctii din partea Municipalitatii si i-au multumit Primarului General, Gabriela Firea, pentru sustinerea si promovarea culturii romanesti, dar si pentru implicarea in organizarea activitatilor dedicate Centenarului.

Razvan Theodorescu este istoric de arta, doctor in stiinte istorice, Presedinte al Sectiei de Arte, Arhitectura si Audiovizual, a Academiei Romane, Secretar General al Asociatiei Internationale de Studii Sud-Est Europene, Profesor la Universitatea de Arte si Membru titular al Academiei Romane din 2000 (corespondent – 1993). Din anul 2016 este presedinte al Comisiei pentru celebrarea Centenarului la nivelul Municipiului Bucuresti, comisie care stabileste evenimentele ce se vor derula cu ocazia Centenarului.

Constantin Balaceanu-Stolnici este om de stiinta roman, medic neurolog, profesor de Neuropsihologie si Anatomie a Sistemului nervos, membru de onoare al Academiei Romane, membru al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania si al Academiei de Stiinte Medicale din Romania. Este, de asemenea, Director de Onoare al Institutului de Antropologie „Fr. I. Rainer” al Academiei Romane si Presedintele de Onoare al Societatii Academice de Antropologie.

Citeste si...  Ion Cristoiu le explică pesediștilor, pe înțelesul lor, de ce a EȘUAT puciul anti - Dragnea

Maia Morgenstern este actrita care a uimit publicul de pretutindeni cu puterea de a transmite emotii, protagonista a peste 100 de piese de teatru. Este recunoscuta la nivel national si international, primind prestigioasa distinctie a Academiei Europene de Film – Premiul Felix. Ca manager al Teatrului Evreiesc de Stat, isi dedica experienta si pasiunea pentru salvarea culturii, a traditiei si a civilizatiei idis.

Prof. Dr. Dan Mircea Enescu este primul chirurg plastician pediatru din tara. De-a lungul anilor, a imbunatatit tratamentul chirurgical si medical al arsurilor la copil, reducand rata de mortalitate la copiii cu arsuri in cadrul Spitalului Grigore Alexandrescu de la 80 in 1988 la 0 in anul 2000. Realizarile sale sunt recunoscute atat in Romania, cat si in plan international. A fost ales Presedintele Asociatiei Romane a Chirurgilor Plasticieni. Este, de asemenea, Vicepresedinte al Academiei Romane de Stiinte Medicale, reprezentant al Romaniei in cadrul International Society for Burn Injuries si in cadrul European Burns Association, membru al Agentiei Nationale de Transplant, precum si reprezentantul Romaniei in comisia de acreditare a EBOPRAS (Board-ul European de Chirurgie Plastica, Reconstructiva si Estetica). Activitatea sa a fost recunoscuta de catre institutii precum New York Academy of Sciences, American Association for the Advancement of Science, Operation Smile, Smile Train, si Universitatile Oxford si Cambridge.

Felicia Filip

este singura cantareata din lume care a castigat toate premiile internationale „Mozart”. A cantat pana acum, cu un imens succes, pe 4 continente: Europa, America, Asia si Africa, iar din 2014 ocupa functia de manager al Operei Comice pentru Copii.

Ilie Nastase este cel mai mare jucator de tenis roman si unul dintre cei mai importanti jucatori de tenis ai anilor 1970, fiind numarul unu mondial de doua ori, in 1972 si 1973. Printre cele 58 de titluri la simplu, pe care Ilie Nastase le-a castigat de-a lungul carierei sale, se numara si US Open in 1972, respectiv Roland Garros in 1973. La dublu a castigat turneele de la Wimbledon in 1973, Roland Garros in 1970 si US Open in 1975. A castigat, de asemenea, de patru ori Turneul Campionilor in anii 1971, 1972, 1973 si 1975.