Actualitate, Featured

Prima reacție a judecătorilor, după SENTINȚA dată de Comisia de la Veneția: ‘Înțeleg că avem un to do list! Când România e altceva decât un stat modern…’

Comisia de la Veneţia a exprimat preocupare, în avizul adoptat vineri, privind proiectele de amendamente la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală din România, subliniind că modificările afectează grav eficienţa sistemului judiciar penal şi acţiunile anticorupţie.

După ce președintele Klaus Iohannis a oferit o primă reacție și a avertizat că România se îndreaptă în afara UE, cerând demisia ministrului Tudorel Toader, una dintre cele mai apreciate judecătoare din România, Mădălina Dârdeci, de la Tribunalul București, face un prim comentariu la avizul Comisiei.

Magistratul constată că România are un nou ”to do list”, după cel din mandatul lui Victor Ponta. În plus, Dârdeci le face și câteva recomandări membrilor Comisiei de la Veneția.

”Înțeleg că avem to do list de la Comisia de la Veneția…

Invit, pe această cale, pe cei din comisie sa judece „La hectar” cum se judecă în Romania, să preia acțiunile disciplinare începute împotriva noastră, să intre în ședințele de judecată și în permanențe, în locul nostru si pot continua…

Când România este altceva decât un stat modern…”, e mesajul judecătoarei care este și președintele Secției civile de la Tribunalul București.

Conform avizului adoptat vineri, Comisia de la Veneţia „exprimă preocupare că multe dintre proiectele de amendamente la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală din România afectează grav eficienţa sistemului judiciar penal în combaterea infracţiunilor de corupţie, a infracţiunilor violente şi a criminalităţii organizate”.

„Comisia Veneţia recomandă autorităţilor române să efectueze o reevaluare totală a amendamentelor ambelor coduri printr-un proces de consultare complet şi eficient în scopul obţinerii unor propuneri legislative solide şi coerente care să beneficieze de o largă susţinere în cadrul societăţii din România, ţinându-se cont în totalitate de standardele aplicabile şi de îndrumările Curţii Constituţionale”, transmite Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept, un organism din cadrul Consiliului Europei (CoE).

„De asemenea, Comisia Veneţia a adoptat, cu unele amendamente, avizul preliminar emis în iulie în cazul celor trei proiecte de lege prin care se modifică legislaţia actuală privind statutul judecătorilor şi procurorilor, privind organizarea judiciară şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii. Acest aviz critică faptul că aceste legi ar afecta eficienţa, calitatea şi independenţa justiţiei, cu efecte negative asupra combaterii corupţiei. Cele trei legi au fost deja promulgate şi au intrat în vigoare”, precizează Comisia.

blank