Featured, Politic

Prima mutare concretă în declasificarea protocoalelor încheiate de SRI cu Parchetele. Documentele, trimise de Ministerul Public la CSM şi lui Tudorel Toader

Parchetul General anunţă că, având în vedere o decizie a Plenului CSM şi solicitarea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de declasificare a protocoalelor încheiate de parchet, instituţia a transmis protocoalele clasificate către CSM şi ministrului Justiţiei.

„Având în vedere decizia luată astăzi de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii privind verificarea anumitor aspecte legate de protocoalele clasificate încheiate între instituţiile judiciare şi Serviciul Român de Informaţii, precum şi solicitarea ministrului justiţiei de demarare a procedurii legale de desecretizare a protocoalelor încheiate între Ministerul Public, Direcţia Naţională Anticorupţie şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, pe de o parte, şi Serviciul Român de Informaţii, pe de altă parte, conducerea Ministerului Public a transmis protocoalele clasificate Consiliului Superior al Magistraturii şi ministrului justiţiei, spre informare, potrivit prerogativelor constituţionale şi competenţelor legale, precum şi a principiului „nevoii de a cunoaşte””, transmite Parchetul General.

În continuare, este în derulare analiza aspectelor legale privind procedura de declasificare a protocoalelor încheiate cu Serviciul Român de Informaţii, precizează instituţia.

La şedinţa CSM de marţi, preşedintele instanţei supreme a adus în discuţie desecretizarea protocoalelor încheiate de SRI cu parchetele. Cristina Tarcea a susţinut că CSM ar putea cere desecretizarea şi să ia măsuri în consecinţă.

„Există constituită în Parlament, comisia aceea specială care se ocupă de activitatea SRI în care s-ar fi dat anumite date şi informaţii privind existenţa protocoalelor şi relaţiilor procurorilor, judecătorilor, magistraţilor cu case conspirative. Dacă există aceste informaţii, ele să fie desecretizate, să solicităm noi desecretizarea acestora şi să fie transmise CSM pentru a dispune în consecinţă. Dacă informaţiile difuzate în spaţiul public sunt real, urmează să luăm măsurile care se impun, sancţionarea acestor aspecte. Dacă nu sunt reale, cred că este cazul să ne prevalăm de obligaţia noastră legală de apărare a independenţei justiţiei. Cu privire la protocoale, în afară de aceste informaţii pe care le putem solicita de la această comisie specială, cred că mai există structuri şi membrii ai corpului magistraţilor, există şi instrumente specifice pe care le putem folosi pentru a clarifica această problemă”, a declarat Cristina Tarcea la CSM. 

blank