Mike Pompeo, secretarul de Stat al SUA, a cerut, vineri, Turciei să nu achiziţioneze sistemele de apărare antiaeriană S-400 din Rusia, atrăgând atenţia că acestea nu sunt compatibile cu sistemele de apărare ale NATO, informează site-ul agenţiei de presă Reuters.

Prezent la Bruxelles la o reuniune a miniştrilor de Externe ai statelor membre NATO, Pompeo i-a transmis lui Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe, că SUA au ”preocupări serioase” privind decizia Ankarei de a achiziţiona sisteme S-400 din Rusia.

”Secretarul de Stat a subliniat seriozitatea preocupărilor SUA faţă de achiziţionarea de către Turcia a sistemelor S-400. Pompeo i-a cerut lui Cavusoglu să ia în considerare îndeaproape sistemele interoperabile ale NATO”, a declarat un oficial american după o întrevedere ce a avut loc între Pompeo şi Cavusoglu.

Citeste si...
La Bacău, trei persoane au fost arestate pentru trafic de minori, proxenetism și viol

În luna decembrie, Moscova şi Ankara au semnat acordul care prevede achiziţionarea de către Turcia a unor sisteme antiaeriene ruse S-400. Acordul privind sistemele antiaeriene S-400, care potrivit estimărilor are valoarea de 2,5 miliarde de dolari, a generat preocupări în Occident, în contextul în care Turcia este stat membru al Alianţei Nord-Atlantice. Sistemul antiaerian rus nu poate fi integrat în infrastructura militară NATO.

Sistemul rus S-400 este proiectat să distrugă avioane, rachete de croazieră şi rachete balistice, inclusiv rachete cu rază medie de acţiune, dar pot fi, de asemenea, utilizate pentru obiective aflate la sol. S-400 poate viza ţinte aflate la o distanţă de până la 400 de kilometri şi la o altitudine de până la 30 de kilometri.