Stephen Hawking, cunoscut astrofizician englez si teoretician al originii universului, a expus mai multe concluzii referitoare la viitorul mediu si lung al evolutiei omului pe Pamant. Hawking considera ca umanitatea nu va mai putea supravietui mult timp in conditiile actuale si ca singura sansa este colonizarea spatiului cosmic.

previziuni-viitor

Nu este singurul om de stiinta care a tras aceasta concluzie, insa britanicul vine cu o completare: nici colonizarea spatiului nu va garanta evolutia speciei, deoarece conditiile de pe alte planete vor diferi radical de cele existente in acest moment pe Pamant.

Cele mai optimiste previziuni ale astrofizicianului privind evolutia omului pe Pamant se intind pentru cel mult o mie de ani, timp in care vor trebui gasite solutii pentru a sustine viata permanenta in Cosmos.

„Oamenii nu vor putea supravietui mai mult de o mie de ani pe Pamant, daca nu vor gasi alte planete unde sa se stabileasca. Raspandirea omenirii in spatiul cosmic va avea un efect extraordinar, schimband complet viitorul rasei umane sau chiar determinand daca acest viitor va exista sau nu“, a declarat astrofizicianul britanic Stephen Hawking.

In 2006, Hawking a vorbit despre necesitarea gasirii unei noi „case“ pentru fiinta umana. El considera ca singura sansa de supravietuire a omenirii o reprezinta stabilirea pe alta planeta. Mai mult, crede cu tarie ca in mai multe parti ale universului exista viata si avertizeaza impotriva contactului cu viata extraterestra caci, in opinia lui, extraterestrii vor reprezenta o mare amenintare pentru omenire.

„Daca ne vor vizita extraterestrii, rezultatul va fi asemanator cu momentul in care Columb a debarcat in America, ceea ce nu a fost benefic pentru nativii americani“, a explicat el. si alti oameni de stiinta impartasesc punctul de vedere al britanicului. „Daca umanitatea doreste sa supravietuiasca, atunci trebuie sa mergem dincolo de Pamant“, a declarat Sergei Krichevsky, cosmonaut si profesor la Academia de Economie Nationala. Krichevsky a fost unul dintre initiatorii miscarii „Rusia 2045“, care a avut ca scop cautarea unor solutii pentru supravietuirea speciei umane si pentru adaptarea in spatiul extraterestru.

Omenirea va disparea in urmatorii 300 de ani
Termenul „apocalipsa“ apare foarte des in presa. Exista oameni de stiinta care sustin ca Pamantul va fi distrus in urma celui de-Al Treilea Razboi Mondial, unii care vorbesc despre un potop, iar altii prezic un impact cu un asteroid. Cu toate acestea, in ultimul timp cea mai vehiculata idee este aceea legata de incalzirea globala.

Astfel, in 2300, din cauza incalzirii globale, umanitatea nu va mai putea supravietui pe Pamant. O schimbare a regimului termal va deregla sistemul de hidratare, toate acestea putand submina circuitul natural al apei. Cresterea rapida a temperaturilor si reactia intregului sistemul climatic vor juca un rol decisiv, potrivit previziunilor oamenilor de stiinta australieni.

Tot ei sustin ca in 300 de ani, mai mult de 40% din terenuri for fi inundate, iar restul vor folosi resursele disponibile, devenind necorespunzatoare vietii. Media temperaturilor anuale ca urca la 12 grade, avand un impact devastator asupra populatiei.

Fiinta umana nu va putea supravietui in spatiu

Presedintele Barack Obama a adoptat un program prin care in 2030 sa trimita un echipaj spatial pe Marte, ideea sustinuta si de Stephen Hawking. Cu toate acestea, multi oameni de stiinta considera ideea calatoriei in spatiu si a colonizarii drept vise. O sedere lunga in conditii de gravitate zero este contrara cu entitatea biologica a omului, potrivit Tenis Pirsma, profesor la Universitatea Groningen din Olanda.

Zborul pe Marte va dura cativa ani, iar fiinta umana nu-si poate parasi planeta pentru o perioada asa lunga de timp. Psihologia si biologia umana sunt strans legate de Pamant. Corpul uman poate functiona doar sub conditii de gravitate. Efectele devastatoare ale imponderabilitatii pot fi observate si la astronautii care se reintorc pe Pamant epuizati in urma unei lungi calatorii in spatiu.

Zborul in spatiu provoaca efecte negative puternice asupra organismului. Astronautii sufera de boli de inima. Dupa o saptamana in imponderabilitatea, inima se micsoreaza ceea ce duce la cresterea tensiunii arteriale. Dupa cateva luni petrecute pe Statia Spatiala Internationala (ISS), astronauti s-au intors pe Pamant suferind de ameteli persistente si chiar orbire temporara. Circulatia sangelui catre creier nu este suficienta in spatiu. Mai mult decat atat, exploratorii spatiului au probleme cu tesutul muscular, mai ales cu muschii de la picioare, iar in metabolism au loc schimbari negative.

Nivelul Acizilor grasi scade, ceea ce poate conduce la inlocuirea tesutului muscular cu cel gras. in imponderabilitate, fiinta umana pierde lunar pana la doua procente de tesut osos. Astfel, in timpul unei calatorii de trei ani pe Marte, astronautii isi pot pierde aproximativ jumatate din oase.

Reprezinta Marte ultima oprire pentru zborurile spatiale?

Zborul cu un echipaj uman trimis pe Marte a devenit, in ultimul timp, o idee fixa. Potrivit oamenilor de stiinta, in ultimele trei decenii, omul va fi capabil sa aterizeze pe Marte. insa, cand acest lucru se va intampla, se va dori sa se ajunga si mai departe. insa, Marte reprezinta punctul final al zborurilor noastre spatiale, e de parere Lev Zelyony, directorul Institutului de Cercetari Spatiale.

Citeste si...  Avertismentul lui Stephen Hawking cu privire la inteligenta artificiala