Economic

Prețul gazelor naturale pentru populație ar putea crește cu 6-7%

Prețul gazelor naturale pentru populație ar putea crește cu 6-7%, de la 1 iulie 2015, în urma discuțiilor pe care ANRE le va avea cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional și ai Comisiei Europene, a declarat, vineri, într-o dezbatere de specialitate, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileț.

pretul-gazelor-produse-in-romania-ramane-nemodificat-pana-in-iulie-pentru-populatie-290017

Avem o hotărâre de Guvern care expiră la 1 iulie 2015. De la 1 iulie trebuie să se dea altă hotărâre de Guvern și să se stabilească prețurile pentru etapele următoare ale aplicării calendarului (de liberalizare a prețului gazelor, n.r.). Se pune problema să modificăm calendarul după evenimentele reale. Calendarul inițial spunea că se ajunge la 119 lei/MWh (la finalul etapei de liberalizare, n.r.), ori noi, pe piața liberă, avem 90 lei/MWh și prețul are tendință de scădere. Nu avem cum să mai mergem peste nivelul pieței”, a explicat Havrileț.

Președintele ANRE a precizat că va fi întocmit un calendar de liberalizare a prețului la gaze prin care să fie înlocuite previziunile din anul 2011 cu cele din prezent.

‘Vom face un alt calendar (de liberalizare a prețului la gaze, n.r.), la care să înlocuim previziunile din anul 2011 cu cele de acum. Practic, nu mai ajunge prețul internațional (la gaze, n.r.) la 500 de dolari, cum era atunci. Se face o updatare. Am obținut între timp o valoare de piață, de 90 de lei/MWh. Ne așteptăm că, în timpul verii, să ajungă sub acest nivel. Atunci, ne raportăm pentru liberalizare să ajungem la prețul liber de piață. Când ajungem la prețul liber de piață, nu mai putem noi să îl controlăm. Acum este 90 de lei/MWh pe piața liberă”, a spus Niculae Havrileț.

Calendarul de liberalizare a prețului gazelor, convenit de către Guvern cu Comisia Europeană, prevede încheierea acestui proces la 31 decembrie 2018.

O dezbatere privind opțiunile României în discuțiile la nivel european privind reformarea schemei de comercializare a drepturilor de emisii de gaze cu efect de seră și poziția pe care o poate avea România în cadrul negocierilor europene pentru această reformă este organizată, vineri, la București.

Evenimentul face parte dintr-un proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.

blank