Consiliul Concurenţei va monitoriza piaţa carburanţilor, astfel încât eliminarea supraaccizei să se vadă şi în scăderea preţurilor la pompă.

„Vom monitoriza piaţa pentru a vedea comportamentul actorilor economici începând cu momentul în care se reduce acciza. Din istoricul pe care îl avem analizând acest sector a reieşit că modificările s-au transmis până acum în preţ. Adică atunci când acciza a fost majorată, la fel s-a întâmplat cu preţul la pompă, iar, când acciza a fost redusă, produsele petroliere s-au ieftinit corespunzător. Deci istoria nu ne face să fim alarmişti”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele C.C., citat de Agerpres.

Chiriţoiu a avertizat că petroliştii care nu ieftinesc carburanţii la pompă riscă amenzi mari, după reducerea accizei.

În urma anchetei, Consiliul Concurenţei a recomandat ca toate companiile petroliere să afişeze simultan majorarea preţurilor la carburanţi, astfel încât firmele să nu se influenţeze reciproc.

Citeste si...
Orban anunță că nu se vor mai plăti lefuri pentru cei care au fost angajați pe ușa din dos

Consiliul Concurenţei susţine elaborarea unui act normativ prin care să se stabilească numărul majorărilor de preţ săptămânale, zilele în care se pot efectua aceste creşteri şi ora modificării, valabile pentru toate companiile de pe piaţă. În schimb, reducerile de preţ la pompă ar putea fi operate oricând.

Parlamentul a aprobat, miercuri, eliminarea supraaccizei la carburanţi începând cu 1 ianuarie 2020.

Această reducere va însemna că acciza la carburanţi în România va fi mai mică decât minimul impus la nivel european.

În legătură cu acest aspect, premierul Ludovic Orban a arătat că vor exista discuţii cu oficialii europeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.