Economic, Stiri

Presedintele UDMR, propunere de relaxare fiscala pentru 2014

Presedintele partidului maghiar Kelemen Hunor considera necesara o relaxare fiscala in ceea ce priveste intreprinderile mici si milocii si angajatorii, acesta fiind principalul mesaj cu care formatiunea pe care o conduce se va prezenta la discutiile cu Victor Ponta pe tema bugetului pentru anul viitor.

discutie-cu-usile-inchise-la-baile-tusnad-intre-kelemen-hunor-si-premierul-ungariei-viktor-orban-18458664„Eu cred ca un dialog cu opozitia este extrem de necesar, fiindca nu este bugetul USL-ului, nu este bugetul Coalitiei, este bugetul tarii, este bugetul national si este un lucru absolut normal si firesc sa fie informata si Opozitia si sa stie si premierul care sunt propunerile noastre si care e pozitia noastra fata de buget. Eu cred ca o relaxare fiscala este necesara, dar o relaxare fiscala care trebuie facuta in paralel cu o strangere mai serioasa si mult mai stricta a impozitelor fiindca evaziunea fiscala, in continuare, cel putin din datele pe care noi le cunoastem, este foarte mare. O relaxare fiscala in zona economica, in zona intreprinderilor mici si mijlocii, in zona angajatorilor, e extrem de importanta dar, in acelasi timp sunt constient ca trebuie sa ai rija si de venituri bugetare, ca sa nu iesi din tinta de deficit”.

Buget-620x310Potrivit presedintelui formatiunii maghiare, bugetul pentru anul viitor nu este important doar pentru componenta nationala, ci si pentru faptul ca 2014 va fi primul an din nua perioada bugetara aferenta fondurilor europene: „Eu cred ca e foarte important sa vedem cum vede coalitia USL bugetul de anul viitor, fiindca are doua semnificatii importante. In primul rand bugetul national si, in al doilea rand, incepe o noua perioada bugetara pentru Uniunea Europeana si vrem sa stim ce strategie, ce propunere are Guvernul pentru urmatoarea perioada de sapte ani, din fondurile Uniunii Europene. Ar trebui sa vedem, din bugetul national, care vor fi prioritatile, fiindca anul 2013, din punctul nostru de vedere, a fost un an foarte prost, ca sa nu spun altfel. Exista foarte multe lcalitati unde in 2013 nu a venit niciun leu, cu toate ca exista contracte semnate, lucrari incepute (…) Eu cred ca aceasta intalnire trebuie sa clarifice anumite chestiuni, mai ales in acest domeniu bugetar-economic, fiindca o crestere econmica, vrei nu vrei, trebuie bazata si pe investitiile in infrastructura de la bugetul national.Si vom avea intrebari concrete. Sper ca vom avea si raspunsuri pozitive, nu numai ca nu exista bani. Eu nu cred ca nu exista bani. Este raspunsul cel mai simplu”, a adaugat Kelemen Hunor.

watermark.phpPoliticianul a aratat, totodata, ca doreste sa afle de la premier care sunt conditiile acordului incheiat de statul roman cu Fondul Monetar International: „Vrem sa stim ce contine acordul cu FMI. Noi niciodata nu am spus ca nu e nevoie de un acord. Chiar cand am fost la guvernare am incheiat acorduri succesive cu FMI. E un semnal important si pozitiv catre lumea financiara, catre investitorii mari, catre firmele multinationale, daca ai un acord stand by, dar nu stim car esunt conditiile, in acest moment. Noi stim in ce conditii am incheiat acordurile anterioare. Erau conditii foarte dure, prin care am reusit sa echilibram bugetul, am reusit sa reducem deficitul bugetar, cu sacrificii uriase din partea fiecarui cetatean si sunt convins ca a fost o decizie corecta, cu toate ca, din punct de vedere electoral, si noi am pierdut dar aceste sacrificii nu trebuie aruncate, nu trebuie sa nu fie folosite in continuare, daca tot le-am facut. Noi nu cunoastem care vor fi conditiile. Vor fi reduceri in aparatul bugetar, vor fi noi taxe, vor fi noi impozite, care sunt conditiile?”

Pe langa aceasta problema arzatoare, liderul UDMR a mentionat ca doreste sa mai discute cu premierul si alte aspecte care nu tin de situatia bugetara, ci de comunitatea maghiara, scoli, de folosirea simbolurilor si altele, acesta anuntand vineri ca va trimite la inceputul saptamanii viitoare o scrisoare catre PDL si UDMR pentru a-i invita la discutii pe tema unui nou acord cu FMI, Banca Mondiala, Comisia Europeana, dar si pe proiectul de buget pentru anul viitor. (D.A)

blank