Featured, Politic

Președintele PES, mulţumit de întâlnirea cu Dăncilă, de la Bruxelles

Președintele Partidului Socialiștilor Europeni (PES), a declarat, marți, că este mulțumit de reluarea dialogului cu premierul Viorica Dăncilă, în calitatea sa de președinte interimar al PSD, după ce PES a înghețat relațiile cu social-democrații din România la începutul lui aprilie, relatează Mediafax.

Președintele PES, mulţumit de întâlnirea cu Viorica Dăncilă

“Astăzi (marți-n.red.) am fost mulțumit de reluarea dialogului cu Viorica Dăncilă, în calitatea ei de prim-ministru al României și noul președinte interimar al PSD, ca urmare a deciziei PES de a îngheța relațiile cu PSD la începutul lunii aprilie”, a transmis Sergei Stanișev, președintele Partidului Socialiștilor și Democraților Europeni, potrivit unui comunicat emis de PES.

Președintele PES, mulţumit de întâlnirea cu Viorica Dăncilă

Potrivit comunicatului, la întâlnirea de marți cu premierul Dăncilă, social-democrații europeni au reafirmat că statul de drept în România nu poate fi compromis.

Sergei Stanișev a afirmat că primele semne ale dialogului dintre șeful guvernului de la București cu Executivul european sunt pozitive.

„Așa cum familia noastră politică a enunțat constant în mod clar, angajamentul constructiv cu Comisia Europeană este esențial. Primele semne sunt pozitive și așteptăm cu nerăbdare o relație de lucru reînnoită între Guvernul României și prim-vicepreședintele Frans Timmermans pentru a adresa îngrijorările privind statul de drept”, potrivit sursei citate.

Stanișev a spus că relația dintre PES și PSD este pe agenda următoarei reuniuni a conducerii grupării europene, moment în care social-democrații europeni vor lua în considerare următorii pași.

„Așa cum a fost anunțat, relația PES cu PSD este pe agenda următoarei reuniuni a președinției, iar atunci vom acorda timpul necesar pentru a analiza progresul inițial pozitiv făcut de noua conducere PSD și să luăm în considerare următorii pași”, a spus acesta, conform comunicării.

Conducerea grupării europene a social-democraților se va reuni pe 27 iunie.

După întrevederea de marți dintre premierul Viorica Dăncilă și președintele și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, respectiv Frans Timmermans, Executivul de la Bruxelles a emis un comunicat de presă conținând același mesaj, în engleză, cu cel emis prin comunicat de Guvernul României. Potrivit comunicatelor, Jean-Claude Juncker și Frans Timmermans au salutat abordarea europeană a prim-ministrului Viorica Dăncilă și sprijinul Guvernului României pentru proiectul european, precum și dorința de a continua colaborarea strânsă cu Comisia Europeană.

„Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, au salutat angajamentul Guvernului României de a nu avansa reformele controversate din sistemul judiciar și reluarea imediată a dialogului în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, cu scopul de a înregistra progrese în reformele din sistemul judiciar și în lupta împotriva corupției. Cei doi oficiali au reconfirmat angajamentul Comisiei Europene de a lucra în strânsă cooperare cu autoritățile române pentru a găsi soluții în privința aspectelor legate de statul de drept și pentru a relua progresele în cadrul MCV”, mai arată comunicatul Guvernului, remis MEDIAFAX.

În martie, după o întâlnire la Palatul Victoria dintre Viorica Dăncilă și Frans Timmermans, premierul României a declarat că discuţiile au fost constructive, în timp ce Timmermans a afirmat că de când a publicat raportul MCV nu a văzut niciun progres.

Pe 13 mai, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a transmis o scrisoare autorităților române în care avertizează cu un mecanism mai dur decât Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), dacă modificările aduse codurilor penale intră in vigoare.

Pe 10 aprilie, Serghei Stanișev a afirmat că PES va lua în calcul înghețarea relațiilor cu PSD până la discutarea statutului de membru al PES în iunie, dacă Guvernul nu clarifică angajamentul pentru statul de drept și dacă nu va urma recomandărilor CE.

blank