Preşedintele Klaus Iohannis, întâlnire cu liderii coaliţiei
Featured, Politic

Preşedintele Klaus Iohannis, întâlnire cu liderii coaliţiei de guvernare la Vila Lac după neîntelegerile pe bugetul pe 2021

Preşedintele Klaus Iohannis i-a convocat luni pe liderii coaliţei de guvernare, de la ora 18, la Vila Lac. Subiectul discuţei ar fi bugetul de stat pentru 2021 în contextul nemulţiumirilor în rândul miniştrilor legate de împărţirea banilor.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a convocat pe liderii coaliției de guvernare au o ședință, de la ora 18.00, la Vila Lac, în condiţiile în care mai mulţi miniştrii s-au declarat nemulţumiţi de modul în care a fost structurat bugetul pentru 2021.

Printre miniştrii nemulţumiţi s-ar număra şi USR-istul Claudiu Năsui, care are un conflict cu liberalul Virgil Popescu. Potrivit unor surse, ministrul USR-PLUS râvnește la companiile care urmau să treacă în subordinea Ministerului Energiei, conform OUG 212 din 2020.

Ordonanța de Urgență prevede că se înființează Ministerul Energiei prin preluarea activităților, personalului aferent și patrimoniului corespunzător din domeniul energiei de la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Printre altele, are atribuții în domeniul nuclear civil al gestionării deșeurilor radioactive și al managementului apei grele și în domeniul întreținerii și verificărilor tehnice periodice ale echipamentelor energetice, informează Hotnews. Astfel, Ministerul Energiei este îndreptățit, prin acest act normativ, să preia ISCIR, CNCIR, Agenția Nucleară și Societatea Radioactiv Mineral Măgurele.

Aceste companii sunt dorite și de Ministerul Economiei, fiind trecute pe lista cu unitățile sale din subordine. O altă companie care se află pe lista ambelor ministere este Conversmin, care are ca activitate conservarea minelor și carierelor, aceasta fiind, însă, mai potrivită pentru Ministerul Economiei.

Un alt ministru nemulţumit este cel al Sănătăţii.

„Dacă ne uităm la bugetul Sănătății vorbim de o parte care se transferă către Fondul Casei și cealaltă care rămâne efectiv pentru activitățile Ministerului Sănătății. Această ultimă parte este un pic mai mare anul acesta față de anul trecut, nu este suficient, și principala problemă sunt costurile care vin în acest an și probabil nu se vor repeta în anul 2022. Pentru acest lucru vom găsi soluții. Colegii mei au fost în această dimineață la Ministerul Finanțelor Publice, am avut discuții în coaliție”, a spus Vlad Voiculescu.

Florin Cîţu vorbit, luni dimineață, despre nemulțumirile ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, cu privire la bugetul pe anul 2021. „Mulți nu știu să citească un buget sau vor doar scandal”, a spus premierul în conferință, precizând că Ministerul Sănătății are un buget mai mare decât anul trecut.

„Banii sunt acolo, vorbim de 11,43 de miliarde și, repet, uitați-vă în buget să vedeți că sunt cu 11,43 de miliarde mai mult decât anul trecut, când au fost 10,9 miliarde parcă, și mai mult decât într-un an normal, când au fost 9 miliarde. Nu văd unde este problema. Asta arată foarte clar că avem foarte mulți oameni în spațiul public care nu știu să citească un buget. Asta este și o explicație pentru faptul că suntem azi aici cu România, avem oameni în spațiul public care vorbesc fără să înțeleagă cum se face un buget, cum se citește un buget și aruncă aceste informații. Toate aceste discuții în spațiul public sunt ori pentru că oamenii nu înțeleg și nu știu să citească un buget ori vor doar să facă scandal și atât, ceea ce este foarte trist”, a spus Florin Cîţu.

Totodată, el a negat existența unor tensiuni între el și ministrul Sănătății. Premierul a precizat că liderii coaliției de guvernare și-au asumat un deficit de 7,16% din PIB și că nu vor fi probleme la plata facturilor. De asemenea, Florin Cîțu a vorbit despre o „reanalizare a Legii salarizării”.

„Sporurile reprezintă azi, din 109 miliarde de lei, 26 de miliarde, deci aproape 25% din anvelopa salarială. Problema e că aș vrea ca aceste sporuri și salarizarea să fie legate de performanță. În ultimii doi am am văzut că aceste cheltuieli s-au dublat, de la 56 la 109 miliarde. Eu nu cred că performanța s-a dublat”, a declarat premierul.

blank