Featured, Politic

Președintele Klaus Iohannis a ieșit să ne dea vești noi

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi seară, după ce Guvernul și-a asumat angajarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi, că imediat ce proiectul de lege va fi trimis la Parlament îi va cere acestuia să se reunească într-o ședință extraordinară pentru adoptarea legii.

Declarația lui Klaus Iohannis:

Astăzi guvernul a decis să-și angajeze răspunderea pe modificarea legii alegerii primarilor. Se dorește revenirea la alegerea corectă, democratică și normală. O alegere potrivită și sprijin guvernul în acest demers.

Este după părerea mea calea corectă de alegere a unui primar, în două tururi, în așa fel încât cel puțin jumătate plus una dintr-o comunitate să aleagă persoana care va fi primar. Încurajez guvernul să meargă mai departe. Astăzi s-a decis în guvern că se va angaja răspunderea, în foarte puțin timp cum va fi trimis proiectul la Parlament și imediat eu voi cere Parlamentului să se reunească într-o sesiune extraordinară.

Dacă trece moțiunea, ați accepta o propunere de premier de la PSD?

Hai să le luăm una după alta. Sigur, așa, declarații se fac la cald. Asta cu moțiunea, drept să spun, sunt destul de sceptic.

Există voci care spun că astfel de modificări ar fi neconstituționale și nu respectă recomandărilor Comisiei de la Veneția.

Este un argument invocat tocmai de cei care au încercat să „reducă democrația”, cum spunea cineva din PSD. Nu e neconstituțional și nu contravine recomandărilor Consiliului Europei. Nu este o modificare care să restrângă drepturi, dimpotrivă, e o chestiune cerută insistent și de partide, și de cetăeni. Am verificat cu specialiștii din Administrația Prezidențială, nu contravine niciunei norme.

Președinții de CJ nu vor fi aleși din cadrul consilierilor județeni. De ce nu a fost inclusă și această modificare în proiectul pe care își asumă răspunderea?

Guvernul își angajează răspunderea pe alegerea primarilor. După părerea mea trebuie să se revină și la alegerea președintelui CJ din rândul consilierilor. Cu siguranță, la momentul potrivit, Guvernul vă va spune cum vede lucrurile.

Decizii CCR care spun că legea alegerilor nu poate fi modificată cu 6 luni înaintee de alegeri?

S-au dat pe alte spețe nu suntem în niciuna dintre ipotezele din acele decizii ale Curții.

OUG pe alegeri în două tururi?

S-a vorbit despre această chestiune și e bine, revenirea la 2 tururi este varianta corectă.

Dacă alegerea primarilor în 2 tururi pică, dacă moțiunea trece, se ajunge la anticipate. Ce ați prefera, să se ajungă la anticipate sau alegerea primarilor în 2 tururi?

Eu susțin acest demers al guvernului. Acum vorbim pe alegerea primarilor.

Nu cred că premierul poate să dea o garanție că moțiunea va trece sau nu. Vorbim de un demers care nu a fost inițiat.

Varianta ca premierul să demisioneze, pentru anticipate?

Cu siguranță se găsesc soluții pentru alegeri anticipate.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va susține joi, 16 ianuarie a.c., ora 18:00, la Palatul Cotroceni, declarații de presă”, a anunțat Administrația Prezidențială.

„PNL susține alegerea primarilor cu jumătate plus unu dintre cetățenii care își exprimă votul. (…) Ca atare, stimați colegi, am luat decizia de a ne angaja răspunderea în fața Parlamentului pe alegerea primarilor în două tururui. Noi ne-am angajat că vom face ceea ce își doresc oamenii. Sigur că mulți primari își doresc alegerea într-un singur tur. Pentru a îmbunătăți performanța administrațiilor locale este vital ca primarii să fie aleși în două tururi. E vremea să facem ce vor oamenii. Sigur că acest lucru va deranja pe cei care sunt la butoanele Parlamentului dar trebuie să ne asumăm acest risc pentru că Guvernul are obligația de a interveni”, a declarat premierul Ludovic Orban, astăzi, în ședința de Guvern.

Motivul pentru care Ludovic Orban a ales acestă variantă ține de necesitatea de a forța PSD să depună moțiunea de cenzură care ar putea duce către anticipate, odată cu demiterea guvernului. Social-democrații vor depune moțiune doar dacă guvernul își asumă răspunderea, în cazul unei ordonanțe de urgență nefiind luată în calcul depunerea unei moțiuni, susțin surse din PSD.

blank