Preşedintele Iohannis premierul Ludovic Orban şi ministrul Transporturilor participat marţi la darea în folosinţă a Magistralei 5 de metrou Drumul Taberei, secţiunea Râul Doamnei – Eroilor, inclusiv Valea Ialomiţei. Oficialii au făcut prima călătorie cu metroul pe noua magistrală. Linia de metrou se deschide la aproape nouă ani de la începerea lucrărilor. Metrorex precizează că publicul va putea circula cu metroul începând cu ora 14:00.

Preşedintele Iohannis premierul Ludovic Orban şi ministrul Transporturilor a participat la darea în folosinţă a magistralei de metrou Drumul Taberei

Ludovic Orban: Coincidenţa face că Gabriel Mocanu era director al Metrorex în 2008 şi subsemnatul era ministrul al Transporturilor atunci când au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici şi a fost semnată strategia de dezvoltare a metroului

Premierul Ludovic Orban a declarat marţi, la inaugurarea magistralei de metrou M5, din Drumul Taberei, că actualul director al Metrorex era director şi în 2008, când el era ministru al Transporturilor şi când au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici şi a fost semnată strategia de dezvoltare a metroului li a dat asigurări că investiţiile în infrastructură reprezintă prioritatea zero a Guvernului pe care îl conduce.

”Lucrurile uneori le aşază Dumnezeu astfel încât să pară coincidenţe. Coincidenţa face că dl director general Gabriel Mocanu era director al Metrorex în 2008 şi subsemnatul era ministrul al Transporturilor atunci când au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici şi de asemenea anul în care a fost semnată strategia de dezvoltare a metroului. 2007 şi 2008 au reprezentat anii în care au fost reluate investiţiile la metrou. Am realizat tronsonul dinspre autostrada Soarelui cu 4 staţii. E o onoare pentru mine ca, împreună cu directorul general Gabriel Mocanu, să avem această bucurie de a fi de faţă la punerea în funcţiune acestui metrou foarte important pentru Bucureşti şi locuitorii din Drumul Taberei”, a declarat Orban.

El a dat sigurări că toate lucrările ulterioare se vor derula cu o viteză mult mai mare.

”Vom fi mai atenţi în tot ceea ce înseamnă etapele de pregătire privind infrastructura de metrou. Investiţiile în infrastructură reprezintă prioritatea zero a Guvernului pe care îl conduc”, a conchis premierul.

UPDATE – Bode: Punerea în funcţiune a magistralei M5 Drumul Taberei cu cele 10 staţii, de departe cea mai importantă realizare a Metrorex în cei 41 de ani de activitate/ Magistrala îşi va continua dezvoltarea cu încă 6 staţii/ Acces liber până la ora 23.00

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, consideră că punerea în funcţiune a magistralei M5 Drumul Taberei cu cele 10 staţii reprezintă „de departe cea mai importantă realizare a Metrorex în toţi cei 41 de ani de activitate”. El anunţă că această magistrală va fi dezvoltată cu încă şase staţii, pe secţiunea Eroilor – Piaţa Iancului. Totodată, Bode spune că accesul pe această magistrală va fi liber marţi, până la ora 23.00.

„Asistăm astăzi la un moment istoric pentru tot ceea ce înseamnă transportul public pentru Bucureşti. Punerea în funcţiune a magistralei M5 Drumul Taberei cu cele 10 staţii, toate fiind proiectate şi construite de la zero, reprezintă de departe cea mai importantă realizare a Metrorex în toţi cei 41 de ani de activitate”, a afirmat, marţi, Lucian Bode, la inaugurarea oficială a Magistralei 5 de metrou.

El a mulţumit celor care au contribuit la realizarea acestei investiţii – beneficiarului Metrorex, antreprenori, furnizori, consultanţi, echipele de specialişti.

„Aşadar iată că se poate. Se poate să ne onorăm promisiunea făcută pe 22 iunie, când ne-am angajat că magistrala M5 va fi dată în toamnă în circulaţie cu călători. Magistrala îşi va continua dezvoltarea cu încă 6 staţii pe secţiunea Eroilor – Piaţa Iancului. În prezent proiectul se află în procedură de licitaţie. În ceea ce priveşte proiectul de legătură cu Aeroportul Otopeni, 12 staţii, 14,2 km, acesta va intra în linie dreaptă anul viitor, când vom semna contractul de proiectare şi execuţie. Aşadar, dezvoltarea transportului public a fost şi rămâne o prioritate. Daţi-mi voie să mulţumesc bucureştenilor din această parte a Bucureştiului pentru răbdarea lor”, a spus Bode.

El a anunţat că Metrorex a decis ca, marţi, până la ora 23.00, accesul la magistrală să fie liber.

Preşedintele Klaus Iohannis, însoţit de premierul Ludovic Orban, de ministrul Transporturilor Lucian Bode şi de alţi oficiali au coborât în staţia de metrou Eroilor şi au urcat în trenul de metrou pentru a merge pe linia nou deschisă.

Citeste si...
Iată ce program de circulație va avea Metroul de Crăciun și de Revelion

Preşedintele Iohannis premierul Ludovic Orban şi ministrul Transporturilor a participat la darea în folosinţă a magistralei de metrou Drumul TabereiPreşedintele Iohannis premierul Ludovic Orban
Preşedintele Iohannis premierul Ludovic OrbanPreşedintele Iohannis premierul Ludovic Orban şi ministrul Transporturilor a participat la darea în folosinţă a magistralei de metrou Drumul Taberei

UPDATE- Metrorex informează că, începând cu data de 15.09.2020, Magistrala 5 de metrou: Secţiunea Râul Doamnei – Eroilor (cod SMIS 2014+111687) este pusă în funcţiune pentru publicul călător, după ora 14:00.

Traseul Magistralei 5 de metrou – Secţiunea Râul Doamnei – Eroilor oferă o cale de transport de mare capacitate şi un mijloc de legătură între zona de sud-vest a Bucureştiului (Cartierul Drumul Taberei) şi centrul oraşului, pe o lungime de circa 7 km, 10 staţii de metrou.

”Prin această punere în funcţiune, atractivitatea generală a reţelei de metrou creşte semnificativ, în special pentru locuitorii din zona cartierului Drumul Taberei, iar transportul de suprafaţă atât cel public, cât şi cel privat este degrevat considerabil. Secţiunea Râul Doamnei – Eroilor, inclusiv staţia şi depoul Valea Iolomiţei este finanţată din fonduri externe nerambursabile în cadrul POS-T 2007 – 2013, POIM 2014-2020 (85%) şi de la bugetul de stat (15%). Valoarea proiectului, aprobat prin H.G. nr. 374/2019 este de cca. 3,2 miliarde lei. Valoarea eligibilă a proiectului este de cca. 2,3 miliarde lei, din care contribuţia Comisiei Europene prin Fondul de Coeziune (în cuantum de 85% din valoarea eligibilă a proiectului) este de cca. 2 miliarde lei”, precizează compania.

Lucrările proiectul de investiţii au început în noiembrie 2011.

Obiectivele specifice ce au fost atinse prin punerea în funcţiune a Magistralei 5 – Secţiunea Râul Doamnei – Eroilor de metrou:

– Facilitarea legăturii dintre vestul şi centrul oraşului, prin intermediul unei linii de transport cu metroul cu o lungime construită de cca. 7 km, un număr de 10 staţii, un depou şi o galerie de legătură.

– Asigurarea unei linii de transport cu metroul ce oferă o viteză maximă de 80km/h, la un interval optim de urmărire între trenuri, pe secţiunea Râul Doamnei – Eroilor, inclusiv Valea Ialomiţei. În faza finală, trenurile vor putea circula la un interval de succedare de 2 minute. 

– Îmbunătăţirea confortului călătorilor şi a eficacităţii traficului prin asigurarea unui sistem de transport ce îmbunătăţeşte durata de deplasare pe coridorul deservit (de la staţiile terminus, Valea Ialomiţei şi Râul Doamnei până la staţia Eroilor), de la 32 de minute la 12 minute.

”Prin atingerea acestor obiective specifice, proiectul contribuie implicit la realizarea următoarelor obiective generale: * Creşterea eficienţei transportului din punct de vedere al vitezei, prin economia de timp pe care o va asigura noua magistrală de transport subteran. * Creşterea atractivităţii transportului cu metroul, comparativ cu transportul rutier, în consecinţă, reducerea numărului de accidente, reducerea degradării tramei stradale, realizarea de economie de carburanţi şi întreţinere, reducerea timpilor de deplasare etc. * Reducerea poluării (gaze de eşapament, zgomot, vibraţii) prin degrevarea transportului de suprafaţă atât public, cât şi privat, cu implicaţii importante asupra îmbunătăţirii calităţii vieţii şi condiţiilor de mediu. Proiect cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Sectorial Transport 2007-2013 şi din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020”, menţionează compania.

ŞTIREA INIŢIALĂ – Potrivit anunţului Metrorex, traficul călătorilor pe Magistrala 5 de metrou, secţiunea Râul Doamnei – Eroilor, inclusiv Valea Ialomiţei, va fi posibil de marţi, după ora 12.00.

”Suntem pregătiţi să dăm în circulaţie magistrala M5 Drumul Taberei – Eroilor în cursul zilei de mâine, 15 septembrie”, a afirmat Lucian Bode, în debutul şedinţei de Guvern de luni.

Proiectul a vizat realizarea lucrărilor aferente secţiunii Râul Doamnei – Haşdeu (Operă), inclusiv staţia, depoul şi galeria de legătură Valea Ialomiţei, având o lungime totală de 7 km, 10 staţii şi interstaţiile aferente, un depou, o galerie de legătură şi 2 staţii electrice subterane necesare pentru alimentarea cu energie electrică a magistralei.

Studiul de Fezabilitate a fost aprobat prin HGR NR. 1419/2008, iar lucrările au început în 2011. Valoarea totală reactualizată a proiectului depăşeşte 3,2 miliarde de lei.

Până la data de 30.04.2013, proiectul a fost finanţat integral de la bugetul de stat, ulterior proiectul a primit acordul din partea Comisiei Europene pentru finanţare din fondurile structurale în cadrul POS-T şi mai apoi aprobat pentru fazare în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare.