Președintele Camerei Deptaților, Marcel Ciolacu, a declarat marți, la Parlament, că a decis împreună cu liderii de grup ai PSD convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului în care s fie adoptată legea privind eliminarea pensiilor speciale. Sesiunea extraordinară ar urma să fie programată în ultima săptămână din ianuarie.

„Deoarece a ieșit informația în spațiul public că nu pot fi dublate alocațiile pentru copii din cauza impactului bugetar pe pensiile speciale, am să solicit colegilor mei o sesiune extraordinară cu ordinea de zi: eliminarea pensiilor speciale”, a declarat președintele interimar al PSD, înaintea ședinței CEx.

Ciolacu vrea astfel să ia fața liberalilor care își doresc să introducă eliminarea pensiilor speciale într-un pachet de legi pe care Guvernul Orban să își angajeze răspunderea în fața Parlamentului.

Presa a anunțat încă de luni că Guvernul ar urma să își asume răspunderea pe un pachet de legi care să includă alegerea primarilor în două tururi, desființarea Secției Speciale și eliminarea pensiilor speciale.

Citeste si...  Sesiune extraordinară pe 24 august la Senat pentru Codul Fiscal

Această angajare pe un pachet mai amplu are scopul de a forța o moțiune de cenzură depusă de PSD, susținută și de alte partide care nu sunt de acord fie cu alegerea primarilor în două tururi, fie cu desființarea Secției Speciale.

Eliminarea pensiilor speciale prin asumarea răspunderii are scopul de a asigura PNL un avantaj electoral. Este o temă importantă de campanie, pe care liberalii au folosit-o încă de anul trecut și pe care o vor folosi pentru a ataca PSD, care va iniția moțiunea de cenzură. Deja în repetate rânduri liderii PNL le-au reproșat social democraților că nu au convocat sesiunea extraordinară pentru că nu vor eliminarea pensiilor speciale.

Proiectul de legea pentru eliminarea pensiilor speciale, aflat în Parlament, a fost adoptat de comisiile de specialitate la finalul anului trecut, când parlamentarii au decis eliminarea tuturor pensiilor speciale cu excepția celor militare. Proiectul a fost însă amânat de la votul final din Camera Deputaților, care este cameră decizională.