ALDE transmite că a susținut și susține în continuare alegerea primarilor în două tururi, dar decizia Guvernului de asumare a răspunderii pe alegerile locale în două tururi este una regretabilă, explicând de ce. Dacă Guvernul ar fi adoptat o ordonanță de urgență, ar fi intrat în vigoare imediat, în vreme ce prin angajarea răspunderii soluția poate rămâne în aer și să vizeze doar o forțare a alegerilor anticipate.

”ALDE a susținut și susține în continuare alegerea primarilor în două tururi!

Decizia Guvernului de asumare a răspunderii pe modificarea legislației electorale pentru alegerile locale este una regretabilă. Considerăm că nu calea asumării răspunderii era cea adecvată, ci, așa cum ALDE a cerut, adoptarea unei ordonanțe de urgență, care, pe lângă avantajul intrării în vigoare imediate, putea ulterior fi și dezbătută în Parlament pentru orice modificare.

Atragem atenția Guvernului că o eventuală demitere a sa în Parlament, în urma adoptării unei moțiuni de cenzură, va bloca aplicarea alegerii primarilor în două tururi și păstrarea actualei legislații.

Înțelegem, astfel, că se sacrifică alegerea primarilor în două tururi pentru forțarea alegerilor anticipate”, a transmis formațiunea ALDE condusă de Călin Popescu Tăriceanu într-un mesaj postat pe Facebook.

Citeste si...  Firea o atacă pe Dancila şi explică de ce aceasta nu are şanse la preşedinţie

Ludovic Orban a spus, joi seară, într-o emisiune la B1 Tv, că angajarea răspunderii Guvernului pe legea privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin poate fi atacată la CCR, dar că sunt şanse „minime” ca actul normativ să fie considerat neconstituţional, având în vedere că a fost adoptat prin asumarea răspunderii, şansa de a fi considerat neconstituţional fiind mai mare dacă decizia ar fi fost adoptată prin Ordonanţă de Urgenţă.
„Din punctul meu de vedere nu există niciun motiv pentru a fi considerată neconstituţională. (…) Cred că orice judecător al Curţii Constituţionale vede ce s-a întâmplat în România în ultimul timp şi înţelege că trebuie să judece după litera şi spiritul Constituţiei şi trebuie să ţină cont de voinţa oamenilor, este majoritate covârşitoare a românilor care-şi doresc acest sistem de alegeri care permite cetăţenilor nemulţumiţi atunci când sunt majoritari să schimbe un primar care nu-şi face treaba”, a mai afirmat premierul.
Orban a anunțat joi în ședința Executivului că Guvernul își va asuma răspunderea în fața Parlamentului pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi.