Featured, Politic

Presa internațională scrie iar despre România: ”Pepiniera puterii din umbră din România”

Presa internațională scrie iar despre România: ”Pepiniera puterii din umbră din România”. Ziarul spanion El Pais a scris într-un reportaj dedicat sistemului de putere construit de Liviu Dragnea în jurul său că din Videle au plecat foarte mulți înalți funcționari, numărul lor fiind fără precedent. De asemenea, mai scrie publicația iberică, Videle este în feuda lui Dragnea, fără de care nu poate guverna, iar pentru mulți este adevăratul lider.

Trimisul special al El Pais la Videle, Maria R. Sahuquillo, a trecut în revistă sărăcia lucie din oraș și a arătat că șeful PSD nu vrea să răspundă în fața judecătorilor.

”Domnul Lupu are banca sa fixă în Parcul Mic din Videle. El îşi petrece dimineţile bune pescuind câte o rază de soare, în faţa fântânii ce marchează înfiinţarea oraşului, în 1968, când regimul comunist a unificat mai multe sate, pentru a găzdui lucrătorii de la compania petrolieră de stat din apropiere. Au fost anii de aur ai acestui oraş, la circa 60 de kilometri de Bucureşti, care astăzi are doar 11.000 de locuitori şi care însumează însemnate bugete de sărăcie şi o rată ridicată a şomajului”, scrie Maria R Sahuquillo.

Reprezentantul El Pais a relatat câteva constatări făcute de Domnul Lupu: Videle este un ”oraș mort”, oamenii neavând locuri de muncă și ”nicio oportunitate”.

”Videle este cel mai mic oraş din Teleorman, unul dintre judeţele din sudul ţării şi fieful lui Liviu Dragnea, liderul PSD şi, pentru mulţi, cel care trage sforile guvernului. „Nu e vorba că acest oraş, chiar şi regiune, care este una dintre cele mai sărace şi cele mai slab dezvoltate, ar avea vreun institut de elită, vreo universitate de top sau un procent ridicat de persoane cu mari merite academice, ci pur şi simplu sunt sau i-au fost loiali lui Dragnea. Sunt familia sa politică”, spune Elena Calistru, expert în probleme de bună guvernare şi transparenţă şi preşedinte al laboratorului de idei Funky Citizens.

Legea îl împiedică să guverneze pe liderul social democrat, condamnat pentru fraudă electorală şi investigat în alte cazuri de corupţie, inclusiv unul pentru obţinerea ilegală de fonduri europene. „Aşa că, „în timp ce are această interdicţie, a încercat să te înconjoare de persoane în care poate avea încredere şi pe care le controlează, deoarece are şi duşmani puternici în interiorul partidului său”, spune Irina Petraru, care moderează o cunoscută emisiune de analiză politică”, a mai scris reporterul publicației iberice”, potrivit El Pais.

Maria R. Sahuquillo a mai concluzionat că obsesia șefului PSD pentru a domina, precum și pentru a distribui recompense și pedepse între baronii locali ai partidului, a dus la situația în care România să aibă trei guverne în doar 16 luni, Dragnea forțând demisiile predecesorilor Vioricăi Dăncilă – Sorin Grindeanu și Mihai Tudose.

”Noul prim-ministru, membru al Parlamentului European de ani de zile şi prima femeie care deţine funcţia, va trebui să lupte, în umbra lui Dragnea, cu reforma controversată a sistemului judiciar, care a declanşat în puţin mai mult de un an cele mai ample demonstraţii din istoria ţării ex-comuniste.

După renunţarea, din cauza imenselor proteste, la o revizuire juridică ce dezincrimina în mod deschis anumite infracţiuni de corupţie, guvernul PSD a întreprins o modificare mai complexă şi mai subtilă a sistemului de justiţie, dar care, pusă în practică, ingreunează urmărirea celor corupţi şi subminează independenţa judecătorilor şi a procurorilor, potrivit organizaţiilor de jurişti şi a numeroşi experţi. O reformă care a stârnit, de asemenea, îngrijorarea Uniunii Europene, care monitorizează România de la aderarea sa, în 2007”, se arată în paginile ziarului spaniol.

El Pais mai notează că PIB-ul pe cap de locuitor al Teleormanului este foarte mic în comparație cu cel al Bucureștiului (4.981 de euro/an versus 25.034 de euro/an), iar orașul teleormănean se află pe locul doi în țară în ceea ce privește numărul șomerilor.

”Cristi, care până acum câteva luni a lucrat ca manager la un bar, este acum unul dintre sutele de şomeri; localul, ca multe alte afaceri din oraş, s-a degradat până la închidere. Acestui absolvent de biotehnologie, care nu-şi găseşte un loc de muncă în specialitatea sa, nu îi este de niciun folos numărul fără precedent de funcţii de conducere în administraţie, ale unor oameni proveniţi de la Videle”, a scris Maria R. Sahuquillo.

Relatările presei internaționale despre România

Reportajul publicat în El Pais este doar unul dintr-un șir de relatări despre țara noastră în presa internațională. The Economist a publicat un articol cu un titlu-avertisment: ”Încercări alarmante de subminare a democraţiei în România. O instituţie care luptă împotriva corupţiei e atacată”, iar Die Zeit a publicat un articol amplu cu titlul ”Corupția trăiește cu noi”.

Ceele două materiale analizează la bisturiu corupția din România. The Economist o numește pe Dăncilă un executant al deciziilor luate de șeful PSD și Die Zeit analizeză comportamentul lui Dragnea, care subliniază că are mai multă putere decât orice alt politician.

Jurnaliștii străini au analizat si protestele din România

Euronews a publicat un reportaj amplu despre protestele care au cuprins România, precum și despre motivele care i-au scos pe oameni în stradă. „Marșul românilor pentru justiție” este titlul materialului, în care jurnaliștii scriu despre manifestațiile împotriva modificărilor legilor justiției, la care au luat parte sute de mii de oameni. Nu doar jurnaliștii Euronews au realizat materiale despre țara noastră, ci și cei de la cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Jurnaliștii amintesc de faptul că mai mulți politicieni români sunt investigați pentru corupție, evaziune fiscală și folosire frauduloasă a fondurilor europene. „Aceşti parlamentari încearcă acum să modifice sistemul judiciar care îi face responsabili”.

Jurnaliștii au stat de vorbă și cu mai mulți protestatari. „Acum ţara noastră este condusă de un grup mafiot. Politicienii la putere, cei de la PSD, majoritatea au probleme cu legea. Aşa că vor aceste reforme pentru a nu mai avea probleme”, a declarat Tudor Cârstoiu, unul dintre participanţii la protestul care a avut loc în Capitală în 20 ianuarie, pentru Euronews.

„Ar fi bine dacă acest mustăcios (Dragnea) ar fi dat jos. Şi-a bătut joc de judeţul Teleorman şi ne-a dus la sărăcie. Am 53 de ani şi nu pot să-mi găsesc de lucru. Nu sunt locuri de muncă din cauza lor! Şi-au bătut joc de ţara asta şi de noi, iar noi continuăm să votăm acest partid. De asta ne pleacă tinerii din ţară, trebuie să ne recâştigăm demnitatea şi să-i dăm jos”, a declarat Adi Mărunţelu, un locuitor din Turnu Măgurele, localitatea în care s-a născut Dragnea.

Totodată, jurnaliștii Euronews notează că protestele s-au desfășurat sub numele „Marșul Speranței”. Ei mai punctează că șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, are sarcina de a opri corupția la nivel înalt. Euronews reaminteşte că protestele din România au început după incendiul de la clubul Colectiv, care a dus la moartea a 64 de persoane, în 2015.

Un cotidian german a publicat un reportaj despre Teleorman: ”Partidul a dat, partidul a luat”

Cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung a publicat un amplu material despre PSD, în care scrie că social-democrații sunt corupți, prezentând viața din Teleorman, ”una dintre cele mai sărace zone ale României”.

Faz.net publică un reportaj despre Teleorman, zona din România pe care o descriu ca imaginea României condusă de PSD, un partid cu mulți corupți. Astfel, sub titlul ” Partidul a dat, partidul a luat”, nemții prezintă viașa din Roșiorii de Vede, județul Teleorman.

„Oamenii se adună într-un magazin mic cu produse electronice și joacă table în timp ce discută diverse, dar evită politica”, descriu nemții.

”Cei de aici nu sunt obișnuiți să-și spună părerea, nu vor să discute politică, ca să nu se supere între ei”, le-a spus patronul magazinului.

Nemții descriu scena spunând că pentru un patron este bine să fie în relații bune cu PSD, indiferent despre ce crede în privința acestui partid, deoarece social-democrații, care ”sunt corupți”, ”au orașul și zona sub control ferm”.

”Pentru un proprietar al unei afaceri mici, este mai bine să fii în relaţii bune cu PSD, indiferent de ceea ce crezi în particular despre ei. Deoarece partidul are oraşul sub un control ferm”, scrie în materialul publicat în Frankfurter Allgemeine Zeitung.

blank