Featured, Politic

Premierul Viorica Dăncilă, audiat in Parlament, pe tema OUG 114

Premierul Viorica Dăncilă afirmat că OUG 114 nu va fi abrogată, dar va fi modificată de Guvern.

„Există dialog şi cu siguranţă vom face şi modificări. Domnul ministru Teodorovici a avut dialog cu băncile, am avut şi eu dialog cu reprezentanţi din energie, au fost mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai oamenilor de afaceri, în momentul în care vom vedea toate aceste lucruri vom vedea ce vom prelua, ce vom modifica, dar ceea ce vreau să vă spun este că nu vom abroga OUG 114. Are şi aspecte bune, iar toţi cei care susţin abrogarea OUG 114 cred că nu se gândesc şi la aceste aspecte pozitive pentru cetăţeni şi mă refer în primul rând la salarii, la pensii, la Fondul de Investiţii, la investiţii. Nu am discutat punctual, vom avea discuţii şi în săptămâna aceasta şi vom veni cu toate măsurile”, a spus Dăncilă.

Ea a adăugat că OUG 114 va fi modificată tot prin ordonanţă de urgenţă, iar săptămâna acesta vor fi purtate majoritatea discuţiilor pe această temă, inclusiv cu privire la Pilonul 2 de pensii.

Dăncilă a mai spus că şi-ar dori ca ordonanţa de modificare a OUG pe legile Justiţiei să intre în şedinţa de Guvern de marţi, dar acest lucru depinde de avizul care va fi dat de CSM.

Viorica Dăncilă a afirmat că au apărut mai multe manipulări și că românii au dreptul să afle adevărul. ”România nu a inventat aceste taxe, ele au fost impuse în mai multe țări”, spune premierul.

”De la preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene am închis mai multe dosare decât Austria. Vi se pare normal ca românii să plătească dobânzi duble față de UE?În cazul facturilor la energie, nu vă doriți ca prețurile plătite de consumatorii casnici să fie cele corecte?Deranjează pe cineva că noi gândim românește? Am luat aceste măsuri în urma unei analize riguroase”, a precizat Dăncilă.

De asemenea, premierul a vorbit și de responsabilitate politică și guvernamentală față de cetățeni.

”Prin acest act, guvernul pentru prima oară în 30 de ani stabilește ca domeniu strategic sectorul construcțiilor. Prin această ordonanță s-a înființat Fondul de Dezvoltare și Investiții și finanțăm dezvoltarea uniformă a comunităților locale”, mai spune prim-ministru.

”O a doua componentă a OUG o reprezintă măsurile de îmbunătățire a activității în comunicații și energie. În sectorul energetic vor fi protejați consumatorii casnici. Aceste mecanism funcționează în Italia și Franța. În domeniul gazelor, prețul va fi plafonat la 68 de lei pe MW/oră”, mai spune Viorica Dăncilă.

Premierul atacă fondurile private de pensii, spunând că performanță acestora din ultimii doi ani este inferioară inflației.

”În zilele următoare vor avea loc discuții cu domeniul energiei și comunicațiilor, pentru a identifica împreună cele mai bune soluții. Analizăm cu atenție efectele taxei pe activele financiare asupra sustenabilității finanțelor publice. Prin instituirea taxei am avut în vedere corectarea practicilor incorecte față de populație. OUG 114 a reglementat angajamentele noastre din programul de guvernare, de majorare a pensiilor și salariilor. Am majorat pensiile în avans. Se menține nivelul indemnizației sociale pentru pensionari la 640 lei, de la 1 septembrie crește cu 10%”, mai spune premierul.

”Cei care clamează abrogarea Ordonanței ce interese reprezintă? Ale românilor sigur nu, ar însemna anularea tuturor acestor creșteri de venituri, investiții și facilități”, a mai precizat Viorica Dăncilă, adăugând că guvernul PSD – ALDE va continua să își respecte angajamentele luate în fața cetățenilor.

Viorica Dăncilă mai spune că ”rezultatele de până acum a președinției Consiliului UE arată că în plan extern avem recunoaștere și toți ne apreciază”.

Premierul a răspuns și celor care au criticat-o.

”Doamna Turcan, aruncați atâta venin în jurul dumneavostră că ați face invidioasă și o viperă. Florin Roman, dvs vorbiți de alocații, care ați votat împotriva bugetului în care era prevăzută creșterea alocațiilor? Când ați folosit cuvântul hoț, cred că vă refereați la dumneavoastră, pentru că eu nu fac parte din această categorie. Cum să avem o imagine bună pe plan extern cu oameni care dezinformează? Vreți circ, făceți-l în partidul dvs, nu aici într-o instituție care merită respectul tuturor. Domnule Barna, dacă sărăcia înseamnă creșterea de pensii și salarii îmi asum. De fiecare dată am plătit și pensiile, și salariile, dar dvs ați creat de fiecare dată îngrijorare, și acest lucru nu e corect. Îmi spuneți că nu vor mai veni investitori în România, vor veni. Dar am impresia că vă doriți de fapt să nu se mai investească în România. Nu vă pasă de România și români, vă pasă mai mult de partidele din care faceți parte, dar eu am încredere în români și știu că dânșii vor face diferența. Decât să vorbesc liber și să spun prostii mai bine să am o hârtiuță în față și să spun lucruri corecte. La dumneavoastră mă refeream domnule Roman. Sunteți prea jos ca să pot să vă răspund domnule Tudose, am preluat de la dumneavoastră foarte multe lucruri, probabil și multe din deciziile luate acum. Nu am să vă răspund și nu am să fiu nici ironică pentru că odată am fost colegi”, a spus Viorica Dăncilă.

Ședința de luni a plenului Camerei Deputaţilor a început la ora 16.00.

La ședință a ajuns și Viorica Dăncilă, chemată de liberali la „Ora prim-ministrului”, la dezbateri cu tema „Opriţi Ordonanţa Lăcomiei, Ordonanţa care bagă România în faliment”, potrivit programului Camerei Deputaților.

Viorica Dăncilă a venit în Parlament în contextul unui nou avertisment transmis Guvernului de către oficialii europeni privind necesitatea modificării OUG 114.

Valdis Dombrovskis, vicepreședinte al Comisiei Europene și Pierre Moscovici, comisarul însărcinat cu Afaceri economice și financiare, impozitare și vamă l-au avertizat pe ministrul Teodorovici printr-o scrisoare transmisă acum două zile despre necesitatea modificării OUG 114/2018, Ordonanță care pune România într-o foarte proastă lumină printre țările Uniunii Europene, mai ales că deținem în prezent președinția rotativă a Consiliului.

Avertismentul Comisiei Europene pentru România: Faceți investiții și reforme structurale!
Scrisoarea vine în contextul în care și alte autorități europene au transmis îngrijorările lor cu privire la această Ordonanță dată fără consultarea celor pe care îi reglementează drastic

blank