Premierul Ludovic Orban respinge soluţiile avansate de economistul şef al BNR, Valentin Lazea, pentru reducerea deficitului. ”Obiectivul nostru nu este să umblăm să tăiem salarii, obiectivul nostru este să creştem veniturile românilor”, a afirmat premierul.

”Cred că economistul şef al Băncii Naţionale poate se referă la salariile angajaţilor din BNR. În ceea ce priveşte salariile în toate instituţiile, în spitale, în şcoli, în toate instituţiile publice sunt stabilite prin lege. Sigur că noi avem în Programul de guvernare optimizarea aparatului guvernamental, digitalizarea, simplificarea procedurilor, schimbarea sistemului de evaluate a activităţii angajaţilor în sectorul public, astfel încât să fie premiaţi cei care au rezultate şi să nu fie premiaţi cei care nu au rezultate. Eu, în schimb, cred că trebuie să trecem de acest tip de declaraţii. România va avea de absorbit 80 de miliarde de euro”, a declarata, vineri, la Rădăuţi, premierul Ludovic Orban, întrebat ce părere are despre afirmaţiile economistului-şef al BNR despre reducerea cheltuielilor.

Ludovic Orban a făcut din nou referire la finanţările asigurate din fonduri externe, precizând că ”va fi enorm de muncă în următorii ani şi oricine va vrea să muncească, va avea de lucru”.

”Nu există niciun fel de risc în această privinţă. Obiectivul nostru nu este să umblăm să tăiem salarii, obiectivul nostru este să creştem veniturile românilor, sigur, în sectorul public să le creşterm în conformitate cu activitatea care este depusă de angajaţi din sectorul public”, a adăugat şeful Guvernului.

Economistul şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea, afirmă că statul trebuie ca, începând de anul viitor, să reducă deficitul bugetar, care ar rămâne deosebit de ridicat în comparaţie cu regiunea, şi că este nevoie de măsuri atât pe partea de venituri, cât şi pe cea de cheltuieli.

“Nu e deloc normal ca salariul mediu din sectorul bugetar să fie mai mare decât în sectorul privat”, consideră Lazea, posibile soluţii pentru reducerea cheltuielilor fiind ca programul de lucru al bugetarilor să fie redus cu o cincime, cu reducerea corespunzătoare a salariilor, iar angajările să fie cvasi-îngheţate.


Citeste si...
Elena Udrea, după ieșirea publică a Codruței Kovesi: „Cât tupeu să ai să ieşi şi să spui că nu este adevărat?”