Premierul Ludovic Orban neagă existența unor discuţii cu Fondul Monetar Internaţional privind un eventual acord. El a menționat și menținerea de către agențiile Fitch și Moody’s a ratingului de țară al României.

„Nu există acest bau-bau. (…) Orban neagă ca discută un nou acord cu FMI. Eu m-am referit foarte clar la evaluarea FMI care a îmbunătăţit perspectivele pentru economia românească şi, întrebat fiind ‘Intenţionaţi să aveţi un acord cu FMI?’, am spus că nu există deocamdată nicio discuţie cu FMI privitor la acest acord. Doar la următoarea întrebare am răspuns că nu există numai acordul care este cunoscut, un acord care îţi impune anumite restricţii, există şi un tip de acord cu FMI în care, până în limita a 2 miliarde, ei îţi oferă un credit fără condiţii pentru a finanţa deficitul bugetar, dar deocamdată nu avem nevoie nici măcar de un astfel de acord”, a declarat luni prim-ministrul Ludovic Orban, potrivit Agerpres.

Premierul a mai menționat că menținerea ratingului de țară de către agențiile Fitch și Moody’s a ratingului de țară al României arată că „România este pe un drum bun”.

„Vreau să punctez faptul că două agenţii de rating, extrem de importante, Fitch și Moody’s, au anunţat menţinerea ratingului de ţară al României. Este o mare victorie a Guvernului pe care îl conduc. Această menţinere a ratingului garantează faptul că România este pe un drum bun, iar în punctele de vedere prezentate public de agenţiile de rating se arată foarte clar că menţinerea ratingului de ţară are la bază politicile Guvernului, responsabilitatea în alcătuirea şi execuţia bugetului, politicile de dezvoltare economică. Faptul că cele două agenţii au menţinut ratingul de ţară al României asigură menţinerea unei percepţii corecte asupra României la nivelul sistemului financiar-bancar, la nivelul investitorilor. De asemenea, garantează capacitatea României de a se împrumuta la dobânzi mici, garantează pentru fiecare companie din România un acces mai favorabil la tot ceea ce înseamnă procesul de creditare şi menţine România ca o ţară de destinaţie pentru investiţii, în care investitorii pot să învestească cu încredere”, a afirmat Orban, la sediul PNL.


Citeste si...
Pompiliu Popescu: Motivul pentru care testele de COVID-19 au, uneori, rezultate contradictorii