Premierul României Ludovic Orban a declarat în cursul zilei de miercuri, 17 iunie, faptul că după alegerile locale va fi pregătită o propunere de modificare a prevederilor constituţionale privind Curtea Constituţională a României (CCR).

Ludovic Orban a precizat că acest demers este motivat de faptul că în ultimul timp, mai multe decizii ale CCR au lăsat impresia că instituţia ar fi aservită politic.

Am anunţat că după alegeri vom pregăti o propunere de modificare. Din păcate, sunt necesare schimbări de la nivel constituţional şi vom pregăti o modificare astfel încât să punem CCR în cadrul constituţional şi să determinăm un comportament corect al CCR, pentru că, din păcate, au existat multe decizii în ultima vreme care au creat impresia despre CCR că este o filială a PSD. Lucrul acesta nu poate fi acceptat”, a declarat Ludovic Orban pentru sursa citată.

Ludovic Orban: „PSD va fi judecat şi pentru oamenii pe care îi propulsează în funcţii publice”
Despre propunerile PSD pentru unele instituţii, anunţate în spaţiul public, respectiv Nicolae Bădălău la Curtea de Conturi şi Toni Greblă la Consiliul Legislativ, premierul afirmă: „Normal că nu au ce să caute în astfel de instituţii. […] PSD va fi judecat şi pentru oamenii pe care îi propulsează în funcţii publice”.

Citeste si...
Liviu Dragnea, condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare

Într-o motivare recentă a unei decizii luate în februarie la sesizarea lui Valeriu Zgonea, CCR argumentează scoaterea interceptărilor SRI pe mandat de siguranţă naţională din cazurile penale privind alte infracţiuni, prin neclaritatea cadrului legal al legilor penale. Cu alte cuvinte, dacă în cadrul activităţii de culegere de informaţii pe siguranţă naţională, ofiţerii obţin interceptări despre alte infracţiuni, aceştia trebuie să sesizeze organele penale care să emită un alt mandat de interceptare. Doar că, având în vedere că dosarul Tel Drum abundă de înregistrări făcute de SRI pe mandat de siguranţă naţională (MSN), pe securitate economică, această motivare a deciziei CCR se poate constitui într-o „găselniţă” legală pentru ca multe dintre acestea să nu fie luate în considerare, fiind eliminate din dosar, ceea ce l-ar putea ajuta atât pe Valeriu Zgonea, cât şi pe Liviu Dragnea în dosarul Tel Drum.