Premierul Ludovic ORBAN, a anunțat că statul va asigura măştile necesare purtării în spaţii publice, însă nu pentru toată lumea.

Astfel, persoanele aflate în pragul sărăciei vor primi gratuit aceste produse de protecție, iar restul populațuiei va cumpăra din fonduri proprii măști.

„Este o măsură necesară în spaţii închise. Pentru persoanele care nu au venituri pregătim un mecanism de distribuţie în care persoanele care nu au venituri, care se află sub pragul sărăciei în baza anchetelor sociale, vom stabili un mecanism de punere la dispoziţie a acestor măşti. În ceea ce priveşte ceilalţi cetăţeni vor trebui să îşi achiziţioneze măşti”, a spus Ludovic Orban, la Antena 3.

Premierul a adăugat, în aceeași intervenție, că restricţiile vor fi ridicate gradual, începând din 15 mai.

„Se va renunţa gradual la măsurile restrictive, începând cu data de 15 mai. Avem o analiză în curs de realizare pe fiecare măsură restrictivă. Analizăm eliminarea fiecărei restricţii din punct de vedere al riscului epidemiologic sau al efectului economic sau de altă natură. Analiza e în curs de realizare.

Citeste si...
Premierul Ludovic Orban, după decizia CCR: În baza Legii 55 sunt în vigoare prevederile legate de carantinare

Sper să nu fie necesar să amendăm pe nimeni. Eu nu îmi doresc să amendeze poliţia sau jandarmeria pe nimeni. Eu îmi doresc ca toţi cetăţenii să respecte măsurile. Nu va mai exista nicio restricţie în ceea ce priveşte libertatea de mişcare. Nu va trebui să mai dăm nicio declaraţie. O să rămână anumite restricţii”, a mai spus Orban.

Orban a mai spus că în România capacitatea de testare a crescut, fiind realizate 7.000 de teste pe zi

„Am crescut capacitatea de testare. În ultimele intervale de 24 de ore s-au efectuat peste 7.000 de teste zilnic. Numărul persoanelor diagnostocate pozitiv este sub 400. Chiar astăzi (vineri – n.red.) cred că este prima zi în care numărul de persoane vindecate a depăşit numărul de persoane infectate. Sigur, asta nu înseamnă că trebuie să renunţăm la comportamentul responsabil.

Trebuie să ţinem cont în continuare de regulile stabilite”, a declarat Ludovic Orban, la Antena 3.