Premierul Ludovic Orban a făcut precizări, joi, despre situația provocată de decizia Curții Constituționale referitoare la aplicarea amenzilor în perioada stării de urgență.

Aflat într-o vizită la uzina Ford de la Craiova, șeful Guvernului a anunțat că amenzile se vor aplica în continuare, însă la nivelul anterior ordonanței de urgență care a făcut obiectul sesizării de neconstituționalitate.

”Noi am mărit amenzile pentru a crește gradul de conformare la reguli. Faptul că s-a luat această decizie a Curții Constituționale, sigur, trebuie să așteptăm motivarea, nu înseamnă că nu se mai dau amenzi. Numai că se dau amenzi la nivelul anterior ordonanței de urgență.” – a spus Ludovic Orban.

Premierul a subliniat faptul că, deocamdată, se așteaptă motivarea deciziei CCR.

”Declararea ca neconstituțional a articolului respectiv poate să fie interpretată ca o revenire la vechile amenzi. Sigur, deocamdată trebuie să vedem exact despre ce e vorba, că noi nu avem decât o comunicare din partea Curții Constituționale. Când vom avea și motivarea, atunci vom înțelege cu adevărat care sunt toate consecințele constituționale, legale, juridice, ale acestei decizii ale Curții Constituționale.” – a spus Orban.

Încă o dată, premierul s-a arătat revoltat de decizia luată de judecători Curții Constituționale, care, în opinia sa, este ”împotriva ordinii de drept”.

”Am spus și mai repet. Mi se pare o decizie anticonstituțională, împotriva ordinii de drept, dată în favoarea celor care, minoritate evidentă, cei care nu au respectat regulile, câteva zeci de mii de români, și dată în disprețul milioanelor de români care au respectat regulile, s-au comportat responsabil și au contribuit la menținerea în niște limite rezonabile a răspândirii coronavirusului. Această decizie este aproape un îndemn la anarhie, un îndemn la nerespectarea legilor, a regulilor. Eu nu pot să înțeleg cum poate o Curte Constituțională să dea o asemenea decizie.”

Citeste si...
O OUG a Guvernului Dăncilă i-a scos din SĂRITE - Ce au făcut 100 de dascăli din Timișoara, în prima zi de școală

Ce amenzi au fost declarate, de fapt, neconstituționale

Cu 9 zile înainte să expire starea de urgenţă, Curtea Constituţională a decis că ordonanţa prin care guvernul a mărit amenzile în ultima lună, până la 20.000 de lei, este neconstituţională.

Decizia judecătorilor CCR nu anulează însă automat aceste sancţiuni date celor care nu au respectat prevederile ordonanţelor militare. Cei care le-au primit, trebuie să le conteste în instanţă.

De la începutul stării de urgenţă au fost date peste 300.000 de amenzi, în valoare de aproximativ 120 de milioane de euro.

Atenţie, neconstituţionale sunt doar acele amenzi cu valoarea cuprinsă între 2.000 şi 20.000 de lei, care s-au dat de la 1 aprilie până acum, prin ordonanţa de urgenţă a guvernului.

Cele date de la instituirea stării de urgenţă, de pe 16 martie până pe 1 aprilie, cu valoarea cuprinsă între 100 şi 5.000 de lei, rămân valabile.