Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu crede că decizia Parlamentului European de a adopta, în luna octombrie, o rezoluție privind situația din România nu este una surprinzătoare și susține că „autoritățile de la București nu ar trebui să mimeze stupoarea”. Autoritățile de la București au pus Uniunea Europeană în situația în care nu are alternativă pentru a rezolva problemele din România, mai adaugă fostul ministru.

„După părerea mea, ar trebui să nu ne mirăm și autoritățile de la București să nu mimeze stupoarea. Era o atitudine din partea instituției politice europene cunoscută de ceva timp și reprezintă concretizarea unor schimbări de decizie și de abordare. 

Nu există altă soluție pentru că, așa cum spunea și comisarul Oettinger, sunt câteva state care distrug Uniunea Europeană și România a fost nominalizată printre acestea.

încălcarea normelor și valorilor care fundamentează statul de drept, să respecte independența justiției, drepturile și libertățile fundamentale și să continuie un parcurs corect în ceea ce privește lupta anticorupție.

Sunt mesaje transmise pe toate canalele diplomatice oficiale și neoficiale, sunt mesaje transmise de cei care protestează aproape zi de zi. Sunt mesaje pe care le regăsim în întreaga presă internațională.

Citeste si...
Carmen Dan îl acuză pe Iohannis că nu militează pentru Schengen

Deci o decizie în legătură cu România, care să păstreze consecvența în Europa față de ceea ce s-a hotărât privind Polonia sau Ungaria e aproape de bun simț. Din păcate, vom avea de suferit ca țară; dincolo de consecințele procedurale se pun în discuție normele care fundamentează încrederea în zona economiei, a pieței și investitorilor. Ca de altfel și posibilitatea de a participa la deciziile majore europene despre care vorbeam.”, a spus Diaconescu, la Digi24.

Întrebat de ce am ajuns în acest punct, Cristian Diaconescu a explicat: „Pentru că și alte structuri politice din România, informate în legătură cu această perspectivă, au găsit de cuviință să nu accepte că au intrat pe un drum greșit, care duce România în coliziune cu Uniunea Europeană. Deci, ceea ce spune Iohannis era cunoscut și la nivel politic, și la nivel guvernamental și s-a acționat exact împotriva mesajelor de avertizare a evaluărilor transmise din aceste zone europene.

Deci, pentru europeni, practic cei de la București i-au pus în situația de a nu mai avea alternativă, în condițiile în care, azi, de actualitate este salvarea proiectului european.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.