Potrivit unui studiu, au explodat cazurile de infidelitate. Psihanalista Esther Perel susţine că din 1990 şi până în prezent, rata femeilor căsătorite care îşi înşală soţii a crescut cu 40%, în timp ce procentul bărbaţilor care sunt infideli a rămas acelaşi.

Esther Perel a analizat în cartea ei, „Statutul unei relaţii: Regândirea infidelităţii”, atât motivul care duce la înşelat, cât şi impactul infidelităţilor, relatează CNN.

Potrivit unui studiu, au explodat cazurile de infidelitate. Ce s-a schimbat în monogamie sau în viaţa de familie în ultimii 27 de ani? De ce atâtea femei au început să se simtă îndreptăţite să aibă un comportament care înainte era acceptat doar bărbaţilor? Acestea sunt întrebările de la care psihanalista a început analiza.

Esther a recunoscut că totul a început atunci când una dintre prietenele ei căsătorite i-a mărturisit că a avut două aventuri în cinci ani. După o perioadă scurtă de timp, o altă prietenă căsătorită i-a povestit că „este 100% fidelă soţului său, mai puţin o dată pe lună, când iese în oraş cu colegii de muncă”.

„Nu m-a surprins faptul că ele erau infidele, ci că aproape toate descriau într-un mod nonşalant aventurile extramaritale. Erau decepţionate, dar nu prea dădeau dovadă că le era ruşine”, a spus cercetătoarea.

„De multe ori, acestea îşi iubeau soţii, dar simţeau că nevoile lor fundamentale (sexuale, emoţionale, psihologice) nu erau satisfăcute în mariaj. Unele chiar îşi puneau întrebarea dacă soţii lor ştiu de infidelităţi şi aleg să le ignore”, a adăugat psihanalista.

Esther Perel a povestit cum una dintre prietenele ei i-a spus că este mai atentă cu soţul ei atunci când îl înşală, ea fiind mai răbdătoare şi mai prietenoasă cu el. Infidelitatea a fost astfel descrisă ca un act de subversiv, un protest împotriva unei instituţii pe care ele au început să-l vadă ca ceva asupritor.

Citeste si...  Medicii sunt rezervați în privința șanselor de supraviețuire ale băiețelului născut cu malformații grave: Un caz extrem de rar

O generaţie mai în vârstă ar fi apelat la divorţ în aceste condiţii, dar acum tot mai multe femeie nu mai sunt dispuse să renunţe la mariajul şi familiile pe care le-au construit în ani de zile. Totodată, acestea nu îşi doreau să suporte stigmatul unei căsnicii „deschise”.

Astfel, femeile apelau la infidelitate nu pentru a-şi strica căsnicia, ci tocmai pentru a mai rămâne în ea.

Sociologul Alicia Walker prezintă în cartea sa teoria potrivit căreia înşelatul în rândul femeilor vine ca schimbare a rolurilor tradiţionale ocupate în cadrul familiei. Cercetătoarea a realizat un studiu care viza 40 de femei căsătorite care au avut relaţii în afara căsătoriei prin intermediul unui site de dating.

Deşi, cel mai probabil pare că o femeie face asta din dorinţa de a scăpa de o căsnicie nefericită, studiul a scos la iveală că nu acesta e motivul. Multe dintre femeile intervievate aveau un mariaj funcţional, aveau prieteni comuni şi copii pe care îi creşteau împreună.

De asemenea, cele care au participat la studiu simţeau că viaţa de soţie este una plictisitoare, cu multe constrângeri şi erau deranjate de munca multă pe care o depuneau pentru a menţine stilul de viaţă a întregii familii.

„Inegalitatea este un factor foarte enervant, aşa că deseori am o dispoziţie proastă când soţul meu este prin apropiere”, a mărturisit una dintre femei. O alta a recunoscut că în timp ce soţul ei este un adult competent în lume, acasă este „un alt copil” după care trebuie să strângă.

Alte femei au fost de aceeaşi părere; „Eu fac cumpărături şi gătesc, soţul spală vasele şi duce gunoiul”, a adăugat alta.

O altă participantă la studiu a spus că e ca şi cum „ femeia ţine pulsul căminului”.