Featured, Politic

Posibilă Ordonanță de Urgență pentru situația impozitelor din sectorul IT, după trecerea contribuțiilor

Premierul Tudose respinge criticile Opoziției privind bugetul pe 2018. El a precizat, luni, la Parlament, că cele 4300 amendamente  depuse de partidele din Opoziție ar însemna bugetul Ro mâniei pe următorii 3 ani. Premierul a anunțat că va avea o discuţie cu conducerea Camerei Deputaţilor, pe Ordonanţa privind transferul de contribuţii sociale. El a explicat că, dacă Parlamentul nu va reglementa problema impozitelor sectorul IT, Guvernul va aproba o ordonanţă care să reglementeze acest impozit, în condițiile în care trecerea contribuțiilor intră în vigoare de la 1 ianuarie 2018, iar ordonanța este blocată la Camera Deputaților. 

Premierul a anunțat, la Parlament, că va avea o discuţie cu conducerea Camerei Deputaţilor privind ordonanţa privind transferul de contribuţii sociale. El a explicat că, dacă plenul Parlamentului nu va reglementa problema impozitelor sectorul IT, Guvernul va aproba o ordonanţă care să reglementeze acest impozit.

Premierul a respins și criticile Opoziției privind bugetul de stat pe 2018.

”Sunt 4.300 de amendamente. Eu sunt convins,că unele dintre ele sunt foarte bune. Adunate toate ar însemna bugetul României pe următorii trei ani. Este evident că trebuie să facem o prioritizare, este evident că acesta este atributul guvernului, de asta guvernăm să ne facem politica noastră. Aţi auzit şi de la reprezentanţi care nu fac parte din arcul guvernamental că sunt multumiţi şi laudă în oarecare măsură activitatea guvernamentală. Să fim criticaţi cu acea deviere semnificativă invocată în plen care nu este vina noastră, ci au venit scrisorile anul ăsta pe exerciţiul bugetar din 2016, mă iertaţi, atâta pot ei. Fac tot ceea ce pot, dar pot puţin”, a declarat premierul, precizând că menţine propunerea iniţială a bugetului, nefiind de acord cu amendamentul votat vineri de comisiile de buget-finanţe, privind cotele defalcate de TVA şi impozitul pe venit.

”Să vedem ce se va tranşa. Din punct de vedere guvernamental ne menţinem propunerea iniţială de buget şi de paradigmă. Rămâne să vedem ce face Parlamentul”, a adăugat premierul.

Guvernul a adoptat pe 8 noiembrie toate modificările aduse Codului Fiscal în ședința de Guvern de miercuri.

Printre cele mai controversate măsuri din Ordonanță se află trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, care este puternic contestată, sindicatele considerând că măsura deschide portița pentru scăderea salariilor în mediul privat deoarece ordonanța de modificare a Codului Fiscal nu prevede obligația ca angajatorii să mărească salariile brute cu 20% pentru a compensa această trecere.

Proiectul de lege de adoptare a Ordonanței a fost deja adoptat de Senat și se află în Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

blank