Featured, Sport

Portugalia a decis reluarea Campionatului de Fotbal, dar cu unele măsuri de protecție

După ce au fost greu încercate de pandemia de COVID-19, statele din Europa pregătesc diverse abordări pentru a reveni la normalitate. În cele mai multe țări, planul este gândit în mai multe etape si mai multe măsuri de protecție

Portugalia, program de relaxare si măsuri de protectie în trei etape. Campionatul de fotbal se reia
Portugalia, țara cu una dintre cele mai ridicate rate de testare pentru noul coronavirus, se pregătește să înlocuiască starea de urgență cu starea de calamitate, care vine cu ridicarea multor restricții pentru cetățeni.

Potrivit premierului Antonio Costa (58 de ani), din 4 mai începe un plan, în trei etape, de relaxare a măsurilor. El a subliniat că sănătatea și stoparea virusului vor depinde de responsabilitatea fiecărui cetățean în parte, până la descoperirea unui vaccin. Astfel, distanțarea socială și igiena personală sunt absolut necesare, în opinia prim-ministrului.

”Virusul nu călătorește singur. E nevoie de noi ca să fie transmis”, a spus Costa, care a adăugat că e datoria cetățenilor să se asigure că ”nu compromitem munca grea din ultimele două luni”.

De luni, 4 mai, sporturile individuale, precum golful și tenisul, se reiau, dar vestiarele trebuie să rămână închise. Tot atunci, se redeschid grădinile publice și bibliotecile.

Totodată, premierul a anunțat că liga de fotbal a Portugaliei se va relua pe 30 mai, în a treia etapă a decarantinării. Până atunci, autoritățile sanitare trebuie să adopte măsuri prin care condițiile de igienă din stadioane să fie îndeplinite.

Portugalia, rată de testare uriașă. Numărul infectărilor e în scădere de la sfârșitul lui martie
Toate meciurile din cele 10 etape rămase de disputat se vor desfășura cu porțile închise. „Se creează condiţiile pentru întoarcerea fotbalului în Portugalia. Evoluţia pandemiei ne face optimişti”, anticipa, în urmă cu câteva zile, Fernando Gomes, preşedintele Federației de Fotbal din Portugalia.

De asemenea, Portugalia are de gând să redeschidă restaurantele și cafenele începând cu data de 18 mai. Tot atunci ar urma să fie deschise școlile, creșele, precum și muzeele sau galeriile de artă.

”Știm că acest proces are un risc”, a explicat premierul lusitan. ”Știm că dacă deschidem numeroase activități, riscul de transmitere a virusului va crește”, a adăugat Costa, care a precizat că nu va ezita să dea înapoi, în caz că situația o va cere.

Cu 38.814 teste efectuate la 1 milion de locuitori, Portugalia are una dintre cele mai mari rate de testare din lume. Până pe 1 mai, lusitanii raportaseră 25.351 de infectări cu noul coronavirus. La aceeași dată, erau înregistrate 1.007 decese.

Ministrul Sănătății a anunțat că sistemul sanitar a rezistat pandemiei, numărul de paturi ocupate rămânând constant undeva la sub 65% din capacitatea totală din țară. Acesta a explicat că 9 din 10 cazuri de COVID-19 au fost tratate acasă și circa 1% dintre pacienți au ajuns la terapie intensivă.

Conform datelor oficiale, rata infecțiilor a încetinit din 23-25 martie. Spre deosebire de vecina Spania, lusitanii au raportat de zece ori mai puține cazuri.

 

blank