Politic

Ponta – 30%, PSD – 40%. Riscul unei nevroze în PSD

Leadership-ul PSD trebuie sa gaseasca o strategie perfecta de revenire, in contextul in care liderul Victor Ponta se afla la zece procente in spatele partidului si exista riscul aparitiei unei „nevroze interne” a PSD care poate conduce la dezertari si pierderea directiei militantilor, spune sociologul Vasile Dancu, intr-un interviu despre situatia din PSD.
vasile-dancu-daca-usl-se-rupe-victor-ponta-este-candidatul-cu-cele-mai-mari-sanse-la-presedintie-108803-1
“PSD se găseşte într-o situaţie paradoxală. Pe de o parte, avem un scor al partidului care este de peste 40% în ultima vreme, într-o stabilitate care ne şochează şi pe noi sociologii. Are un profil de partid de stânga prin rezultate, nu prin ideologie: reducerea CAS, pensii mai mari, amnistie fiscală pentru micii datornici. Toate acestea au produs o emulaţie populară şi un sprijin popular care fac ca partidul să evolueze prima dată în istoria lui independent de încrederea în lideri. În acest moment, PSD are un lider informal, care este Liviu Dragnea, şi, dincolo de asta, evoluează prin rezultatele guvernării şi prin eforturile organizaţiilor locale. Nu mai sunt nici baronii locali despre care se spunea înainte că ţin partidul, pentru că cei mai mulţi au ajuns acum într-o situaţie care dezavantajează. Cu toate că Victor Ponta se află undeva la sub 30% încredere, PSD depăşeşte 40% intenţie de vot. Deci, este o disjuncţie între leadership şi evoluţia partidului. Cu siguranţă că din punctul acesta de vedere, chiar dacă partidul pare că rezistă, e nevoie de mesajul liderilor, e nevoie să-şi clarifice poziţia pe scena politică, rămâne la putere sau trece în opoziţie. Eu cred că leadershipul trebuie să dea în acest moment mesajele adecvate şi să taie coada câinelui, cum se spune”, a spus acesta, intr-un interviu acordat transilvaniareporter.ro.
 
“Victor Ponta a greşit în primul rând că, după pierderea alegerilor, nu a mai dat semnale consistente, nu a organizat, nu a reorganizat solidaritatea internă din partid în jurul unor noi valori, a unor oameni noi. Trebuie să dai o explicaţie, pe de o parte, iar pe de altă parte, trebuie să găseşti şi o nouă structură care să funcţioneze. Este nevoie de un congres în asemenea momente, este nevoie de schimbare. În al doilea rând, Victor Ponta ar fi trebuit să rămână în mijlocul partidului, să rămână în postul de guvernare. Indiferent de accidente, este nevoie de lider, mai ales în momentele grele”, a mai spus Vasile Dancu.
“Pe de altă parte, cred că după şase luni de la alegeri, Victor Ponta, în calitate de preşedinte, ar fi trebuit să spună membrilor de partid ce le va aduce viitorul şi ce a învăţat partidul din a treia înfrângere consecutivă la prezidenţiale. Există nevoia unei reflecţii interne în partid, a unei reflecţii politice, ideologice şi a unei reaşezări a partidului într-o altă formulă. Partidul a pierdut sau este pe cale să piardă mai mulţi preşedinţi de consilii judeţene, lideri ai partidului. Aceşti oameni trebuie înlocuiţi. Cu tineri, cu oameni cu experienţă, cu experţi, dar trebuie înlocuiţi. Situaţiile de ambiguitate nu sunt benefice pentru partide. Apare o nevroză internă care duce la dezertări, la dezangajare politică, sunt oameni care nu mai vor să militeze, care îşi pierd curajul şi direcţia”, a declarat sociologul.
În ceea ce priveste ideea unei eventuale iesiri de la guvernare, Vasile Dancu spune ca ‘ar putea fi interesanta’.
 
„Victor Ponta a luat singur decizii în ultima vreme. Deciziile luate de unul singur nu sunt bune, chiar dacă pe termen scurt pot avea efecte bune. Victor Ponta, dacă ar fi lucrat împreună cu conducerea partidului la o soluţie strategică bine gândită, testată, privind retragerea de la guvernare, atunci ar fi putut fi o soluţie bună. Sau dacă şi-ar fi dat demisia de la început, fără să urmeze săptămânile acestea de presiuni internaţionale, naţionale, în care se discută foarte mult de fuga lui, de faptul că se sustrage unei discuţii cu procurorii. Aceste lucruri nu cred că sun adevărate, dar au creat suspiciune şi fac rău scorului partidului, fac rău încrederii în domnia sa ca preşedinte al PSD. Strategia de  retragere de la guvernare ar putea fi una interesantă, dar o strategie care să însemne ca a doua zi partidul să intre în acţiune politică. Nu să se retragă de la guvernare şi să fugă fiecare în toate părţile. Aşa ceva nu funcţionează. Dar nici a sta la guvernare cu orice preţ nu este un lucru neapărat bun; s-ar putea să aducă mai multe costuri decât a sta în opoziţie. E o chestiune de calcul şi eu cred că Victor Ponta trebuie să consulte toate capetele din partid şi să ia o decizie strategică, nu decizii emoţionale care să fie legate de piciorul lui sau de acţiunile procurorilor”, a mai declarat Vasile Dancu.
blank