Polițiștii și procurori italieni și români au destructurat o rețea care făcea bani din oferte false postate pe internet. Ca să nu fie prinși, milioanele obținute ilegal erau transferate în conturi deschise pe numele unor persoane nevoiașe. Au fost emise patru mandate europene de arestare, iar perchezițiile s-au făcut concomitent atât în Italia cât și în România.

Procurorii DIICOT și polițiștii de la Crimă Organizată au făcut 5 percheziții în județele Vâlcea și Bistrița Năsăud, în baza unui ordin european de anchetă emis de autoritățile din Italia, într-o cauză ce vizează destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de fraudă informatică și spălare de bani.

De asemenea, concomitent, în Italia, au fost efectuate 12 percheziții în urma cărora 8 persoane au fost arestate preventiv, arată un comunicat al procurorilor.

Potrivit acestora, în perioada iunie 2018 – aprilie 2019, 13 persoane au constituit un grup infracțional organizat, pe raza orașului Genova. Membrii acestuia au efectuat operațiuni de deschidere de conturi bancare pe numele unor persoane nevoiașe, care, în schimbul unor sume de bani, au pus la dispoziție respectivele conturi, prin intermediul cărora gruparea efectua operațiuni de transfer de sume de bani provenite din săvârșirea unor fraude online prin intermediul mai multor platforme, pe care postau diferite oferte false.

Citeste si...
Analistul Emil Hurezeanu crede ca Laura Codruta Kovesi a fost transformata intr-o tinta

Astfel, membrii grupării au reușit să creeze un adevărat circuit financiar prin care transferau banii din conturile persoanelor vătămate, în conturile așa numiților “money mules”, pentru ca mai apoi sumele să fie retrase și împărțite între membrii grupului infracțional care le aduceau într-un final pe teritoriul României.

Prejudiciul estimat în cauză este de aproximativ 1,6 milioane de euro.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate sumele de 42.100 de lei, 8.200 de euro, 50 de grame de aur, 32 de telefoane mobile, 6 laptopuri, 8 tablete, 2 harduri externe, un card microSD, o colecție numismatică și mai multe documente.

În cadrul acțiunii au fost puse în aplicare 4 mandate europene de arestare și au fost instituite măsuri asiguratorii asupra sumelor de bani și asupra a 2 autoturisme și 2 imobile.

La perchezițiile efectuate ca urmare a unor activități investigative desfășurate începând cu luna ianuarie 2020 au participat și polițiști din cadrul Polizia Postale Genova.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.