Poliția din Italia a confiscat o livrare uriașă de 14 tone metrice (15,4 tone americane) de amfetamine, care se prsupune că a fost produsă de ISIS în Siria.

Poliția a urmărit trei containere suspecte până în portul Salerno din sud-vestul Italiei și au găsit 84 de milioane de pastile cu o valoare de piață de 1 miliard de euro (1,12 miliarde de dolari) în interiorul buteliilor de hârtie destinate uzului industrial, a declarat miercuri poliția financiară Guardia di Finanza, citată de CNN.

Cel mai mare transport de droguri din lume atât din punct de vedere valoric cât și cantitativ, potrivit anchetatorilor italieni
Anchetatorii au declarat că este cel mai mare transport de droguri din lume atât din punct de vedere valoric cât și cantitativ. Comandantul Domenico Napolitano, șeful poliției financiare pentru orașul Napoli, a declarat pentru CNN că drogurile erau bine ascunse și că scanerele din port nu le-au detectat.

Pastilele au fost găsite în interiorul buteliilor de hârtie din portul Salerno.

„Am interceptat apelurile telefonice și membrii, așa că știam la ce să ne așteptăm”, a adăugat Napolitano.
Pastilele purtau sigla „Captagon”, care distinge „drogul Jihadului ”, potrivit declarației.

„Se știe că ISIS / Daesh își finanțează activitățile teroriste în mare parte cu traficul de droguri sintetice produse în mare parte în Siria, care a devenit liderul mondial de amfetamine în ultimii ani”, a spus poliția.

„Conform DEA (Administrația americană a aplicării drogurilor), ISIS folosește pe scară largă aceste medicamente în toate teritoriile peste care exercită influența și controlează vânzarea.”

Poliția crede că drogurile erau destinate distribuirii în Europa de către diverse grupări de crime organizate.
„Ipoteza este că, în timpul blocajului, din cauza urgenței epidemiologice globale, producția și distribuția de droguri sintetice în Europa s-au oprit practic și, prin urmare, mulți traficanți cu diferite grupuri de criminalitate organizată s-au îndreptat către Siria, unde nu pare să fi încetinit ”, a spus poliția.

Citeste si...
Orban susține că închiderea piețelor s-a decis în urma evaluării specialiștilor

Generalul de brigadă Gabriele Failla, șeful poliției financiare din Napoli și provincia înconjurătoare, a declarat pentru CNN că consideră că este posibil ca o serie de grupări infracționale să se fi grupat pentru a cumpăra transportul uriaș.

Pastilele contrafăcute Captagon conțin amfetamină și alte substanțe chimice.”Aceasta este o dovadă remarcabilă a „nexusului „dintre finanțarea terorismului și interesele crimei organizate”, a adăugat el.

Medicamentele care poartă numele Captagon sunt confiscate în mod regulat în Orientul Mijlociu
Captagon a fost inițial numele mărcii pentru un medicament care conține fenetilina sintetică stimulentă. Acesta nu mai este produs sau utilizat, dar medicamentele care poartă numele Captagon sunt confiscate în mod regulat în Orientul Mijlociu, potrivit Centrului European de Monitorizare a Drogurilor și Dependenței de Droguri (EMCDDA).

Drogul este un stimulent obișnuit în Orientul Mijlociu și este utilizat și în unele țări de la Uniunea Europeană, a spus organizația.

„În plus, unele rapoarte mediatice recente au legat acest medicament cu autorii unor acte teroriste în Europa sau grupări teroriste cu sediul în zone de conflict din Orientul Mijlociu”, a adăugat OEDT.

În 2015, un oficial a raportat că unii luptători jihadiști foloseau Captagon, ceea ce poate provoca o creștere a energiei și un nivel euforic.

Pe lângă faptul că se preia drogurile în sine, militanții din Siria de pe ambele părți ale luptei pot beneficia, de asemenea, de la producerea și traficul de pastile, potrivit Oficiului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC).

„(Statul Islamic) și Frontul al Nusra, de asemenea, se crede că vor facilita contrabanda cu precursori chimici pentru producția de Captagon”, a declarat șeful UNODC, Yury Fedotov, în cadrul unei conferințe de presă din iunie 2015.