Poliţia berlineză a întrerupt sâmbătă o manifstaţie a opozanţilor purtării măştii de protecţie şi restricţiilor impuse din cauza epidemiei covid-19, din cauza nerespectării gesturilor-barieră de către cei aproximativ 18.000 de participanţi, relatează AFP.

”Distanţarea minimă nu este respectată (…), în pofida unor solicitări repetate” în acest sens ale forţelor de ordine, a anunţat poliţia, iar ”de aceea nu existăaltăposibilitate decât ca adunarea să fie dizolvată”.

Abia pornită, coloana care a plecat de la emblematica Poartă Brandenburgică a fost nevoită să se oprească. Poliţia berlineză a întrerupt manifstaţie a opozanţilor purtării măştii de protecţie

După anunţarea dispersării, sâmbăt după-amiaza, manifestanţii, dintre care unii s-au aşezat pe drum, au rămas la faţa locului şi au strigat ”Rezistenţă!”, ”Noi suntem poporul!” – un slogan folosit de extrema dreaptă – şi au intonat imnul naţional.

Intitulat ”Sărbătoarea libertăţii şi păcii”, evenimentul – la care participau ”liber-gânditori”, activişti împotriva vaccinurilor, conspiraţionişti şi simpatizanţi ai extremei drepte – este al doilea în decurs de o lună şi îngrijorează autorităţile.

Poliţia berlineză a întrerupt o manifestație anti-COVID pentru că nu se respecta distantarea socială
Mulţimea era foarte diversă, de toate vârstele, inclusiv familii cu copii mici.

Manifestanţii au arborat steaguri curcubeu ale păcii şi ale Germaniei şi au strigat în mai multe rânduri ”Merkel trebuie să plece!” -cuvântul de ordine al Partidului Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta).

Poliţia berlineză
O manifestaţie anterioară de acelaţi tip a adunat, la 1 august, aproximativ 20.000 de persoane, majoritatea din sfera extremei drepte. Ea a fost de asemenea întreruptă de poliţie, din acelaşi motiv ca .sâmbătă.

Primăria capitalei germane a interzis mai întâi, miercuri, manifestaţia, din ”motive de sănătate publică”, care ţin în opinia sa se imposibilitatea respectării distanţării de 1,5 metri între manifestanţi.Însă un tribunal administrativ, sesizat de organizatori, le-a dat dreptate vineri, cu condiţia să se respecte o distanţă de 1,5 metri între manifestanţi.

Această adunare intervine într-un context de nemulţumire tot mai mare în rândul opiniei publice germane faţă de restricţiile legate de pandemia covid-19, în pofida faptului că Germania a rezistat mai bine ca vecinii săi, iar restricţiile în lupta împotriva noului coronavirus nu au fost niciodată la fel de stricte ca în Franţa sau în Italia, de exemplu.

Poliţia berlineză a întrerupt o manifestație anti-COVID pentru că nu se respecta distantarea socialăPoliţia berlineză a întrerupt o manifestație anti-COVID pentru că nu se respecta distantarea socială

Citeste si...
Senatul a decis cu privire la autonomia ţinutului secuiesc

Mai multe organizaţii de stânga, au îndemnat, la rândul lor, la contramanifestaţii. ”Va fi important să arătăm că nu poate exista toleranţă faţă de rasiţti, antisemiţi, extremişti de drepta şi nazişti”, a apreciat Anne Helm, conducătoarea secţiei de la Berlin a Partidului Die Linke (stânga radicală).