Cultura, Stiri

Poeţii, faţă în faţă cu… statul!

La „protestul poeţilor” se adaugă Andrei Dósa, care refuză şi el premiul acordat de ICR

andrei_dosa
Andrei Dosa, al doilea poet care refuza premiul ICR

Încă un poet refuză premiul de 3.000 de lei acordat de ICR celui mai bun autor de poezie din 2013. Săptămâna trecută Dan Sociu refuza premiul. Astăzi, Andrei Dósa şi-a anunţat şi el refuzul.

Săptămâna trecută Dan Sociu refuza premiul de poezie de la Gala Tinerilor Scriitori, premiu acordat de ICR. După acest refuz, s-a desemnat un alt cîştigător: Andrei Dósa. Însă şi acesta a refuzat premiul, menţionând că gestul lui Dan Sociu l-a făcut să mediteze asupra problemei.

Andrei Dósa a scris pe pagina sa de facebook justificarea refuzului:

„M-a contactat azi Dan Mircea Cipariu, să mă anunțe că am luat premiu la Gala Tinerilor Scriitori. Respect decizia juriului, dar nu pot accepta acest premiu.

În general eu nu urmăresc cu prea multă atenție scena politică și nu pot să spun că sunt un activist convins, care să reacționeze imediat la orice nedreptate. Când am văzut nominalizările n-am observat din partea cui sunt banii, însă refuzul lui Dan Sociu m-a făcut să acord atenție problemei. Nu consider că este firesc ca artiștii să urmărească în permanență proveniența finanțării unor premii, proiecte etc., dar din păcate contextul actual cere acest lucru.

Andrei-Dan-Sociu
Dan Sociu nu vrea o distinctie venita de la un „guvern mincinos”

M-am gândit la mai multe argumente pro și contra, printre care și acela că refuzul unora dintre noi poate însemna și că cei care vor să facă pe viitor proiecte în colaborare cu ICR să fie văzuți ca oportuniști, chiar dacă nu-i exclus ca unele dintre acele proiecte să fie ok. Eu nu sunt de acord cu acest lucru, sunt de părere că e dreptul fiecăruia în parte să ia o decizie când vine vorba de acceptarea unei colaborări cu instituțiile culturale ale statului. Consider că a refuza un premiu este o formă de protest care poate fi folosită de cei care doresc să facă asta. Inclusiv în ceea ce mă privește, acest refuz vine după ce am acceptat să mă duc la Berlin în noiembrie 2013 pe banii ICR. La vremea respectivă mi s-a părut că în formula actuală institutul încearcă să propună o altă direcție față de cea dată de acțiunile lui Marga. În acel moment, singura care a refuzat să meargă la Berlin dintre cei invitați a fost Livia Ștefan.

Între timp, ICR a refuzat să acorde finanțare pentru FILB (Festivalul Internațional de Literatură București), iar un proiect de lege urmărește o posibilă reducere a Fondului Cinematografic, pentru a finanța reabilitarea unor cinematografe ce urmează să treacă în domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale. Cu alte cuvinte, nu observ nicio îmbunătățire în ceea ce privește activitatea și strategiile Ministerului Culturii, respectiv a ICR.

Așadar refuz premiul, dar aș vrea ca banii să fie donați lui Grigore Leșe, Ștefan Hrușcă sau altor cantautori, fanfare, ansambluri folclorice sau trupe de călușari. Rog organizatorii să-i contacteze pe oricare dintre ei și să le dea banii. Protestez astfel împotriva actualei strategii a ICR-ului și a Ministerului Culturii: a ideei de ”cultura română e una singură”, a lipsei de profesionalism, dar și a mediocrității demersurilor noii conduceri ICR, împotriva numirilor cel puțin dubioase în funcții de conducere, a faptului că în 2013 n-a fost finanțat niciun film din banii CNC etc. Protestez pentru că ceea ce se întâmplă acum e o încercare de a pune bețe în roate anumitor mecanisme care funcționau cât de cât ok în promovarea culturii române.”

Premiul este acordat de juriul Galei Tinerilor Scriitori – Cartea de Poezie a anului 2013 şi este format din critici literari care au câştigat premiul Tânărul critic literar în cadrul galei, la ediţiile 2011, 2012, 2013 – Alex Goldiş, Bianca Burţa-Cernat şi Mihai Iovănel. Dan Mircea Cipariu este organizatorul şi iniţiatorul acestei Gale. Organizatorii celei de-a patra ediţii a Galei Tinerilor Scriitori sunt Asociaţia Euro Culturart şi Muzeul Naţional al Literaturii Române, cu susţinerea financiară a Ministerului Culturii şi a Institutului Cultural Român. Gala Tinerilor Scriitori este un eveniment care marchează sărbătorirea celei de-a patra ediţii a Zilei Culturii Naţionale, conform unei legi promulgate pe 6 decembrie 2010 de preşedintele României, şi este un eveniment-concurs dedicat tinerilor creatori de literatură română, cu vârste între 18 şi 35 de ani, din spaţiul geografic şi cultural românesc. Cea de-a IV-a ediţie a Galei Tinerilor Scriitori – Cartea de poezie a anului 2013 va avea loc miercuri, de la ora 18.00, în Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române (MNLR) din Bucureşti.

Dar iată că în dimineaţa acordării acestui premiu nu există… un câştigător! Nasol, domnule Dan Mircea Cipariu!

blank