Politic, Stiri

PNL pentru România de mâine

PNL a prezentat, la sfârșitul săptămânii trecute, proiectul unui program de guvernare prin care își asumă un obiectiv clamat adesea de clasa politică, dar pentru care s-au făcut încă prea puține: modernizarea reală a României.

media-142549689165895500

Modernizarea văzută nu ca un scop în sine, ci ca singurul mijloc prin care cetățenilor li se pot ”oferi condițiile împlinirii într-o societate liberă și deschisă”.

Prin ce diferă acest document de multe altele cu care clasa politică i-a obișnuit pe români în ultimele decenii? Ca una ce am lucrat la elaborarea lui, știu că vorbim, de această dată, de un program de guvernare serios, bine structurat, cu obiective realiste și orientate pe termen lung. Votul din 16 noiembrie al românilor ne obligă la o altfel de politică, orientată spre cetățean, căruia statul să-i fie partener, nu piedică în împlinirea nevoilor și aspirațiilor lui.

Ce ne propunem? România prosperă, educată, creativă, generatoare de valoare adăugată, indepedentă energetic, un actor important pe scena europeană. Toate obiectivele și măsurile incluse în proiect, de sorginte liberală, se subsumează acestei viziuni.

Știm că, fără educație și sănătate, România nu va avea resursele pentru a răspunde provocărilor secolului XXI. Orice investiție în aceste două domenii fundamentale este o investiție în viitorul țării. PNL face din ele priorități naționale și își asumă creșterea finanțării în educație și sănătate la 6% din PIB în 2016.

Pentru a asigura baze solide modernizării României, avem nevoie de o politică fiscală regândită, simplificată, predictibilă, debirocratizată și descentralizată, și de o relație corectă între stat și contribuabil. Reforma bugetului public implică restructurarea cheltuielilor publice și stoparea risipei banilor publici.

PNL consideră că România are nevoie de o nouă politică industrială pentru care obiectivul central este creşterea competitivităţii economiei. România trebuie să abandoneze treptat avantajul competitiv al salariilor reduse și să concureze în spațiul european și global prin produse și servicii inovative, competitive ca preț și calitate. Politicile liberale vor încuraja dezvoltarea ”noii economii” (industrii creative, turism, IT&C) șitransformarea României într-un hub european de înaltă tehnologie, incubator de idei creative.

Încurajarea capitalului și antreprenoriatului autohton, agricultura și industria alimentară, asigurarea securității energetice, refacerea și dezvoltarea infrastructurilor sunt și ele priorități de guvernare ale PNL.

Un document atât de amplu, ce pornește de la proiectul de țară al președintelui Klaus Iohannis, dar indică și pașii concreți pentru realizarea lui, nu poate fi rezumat în câteva paragrafe.

Vă invit, așadar, să îl citiți, fără parti-pris-uri, fără bruiaj mediatic și politic. Dumneavoastră vi se adresează!

blank