Politic

PNL l-a reevaluat pe Dragnea

Presedinte executiv al PSD, Liviu Dragnea a fost condamnat vineri la un an de inchisoare cu suspendare in dosarul ‘Frauda la Referendum’. Imediat, cei din PNL s-au grabit sa ii ceara ‘condamnatului’ demisia din functia de ministru.
 
Liviu Dragnea
 
„După decizia de azi a instanței, dacă PSD dorește să aibă un condamnat în conducerea partidului, ca președinte executiv, nu are decât sa-l mențină. Ar fi o ”emblema” relevantă pentru modul în care PSD înțelege să se raporteze la Justiție și la opinia publica. Liviu Dragnea trebuie, însa, să demisioneze urgent din Guvern, întrucât afectează grav imaginea României. Deși a promis că renunță de bună voie la toate funcțiile dacă va fi condamnat, Dragnea întârzie inexplicabil să ia o decizie bărbătească”, a transmis PNL intr-un comunicat de presa. Demisia lui Dragnea a venit in cele din urma, mai mult din cauza presiunii opiniei publice decat pentru ca el si-ar fi dorit el neaparat acest lucru.
 
Insa PNL avea o cu totul alta atitudine fata de Dragnea in 2012, cand se anuntase inceperea urmaririi penale in cazul sau. PNL, prin vocea lui Crin Antonescu, presedintele partidului de atunci, si-a exprimat solidaritatea totala fata de Dragnea. Antonescu anunta chiar ca se va autodenunta formal la DNA ca si el ca si Dragnea, ca si alti lideri PNL, PSD, PC au indemnat oamenii sa iasa la vot. Mai mult decat atat, Antonescu anunta o Comisie parlamentara care sa urmareasca modul in care sunt facute investigatiile procurorilor in astfel de cazuri care reprezinta „un atac la sistemul democratic”.
„Vom cere constituirea unei comisii parlamentare care să cereceteze modul în care aceste investigaţii se desfăşoară şi vom face sesizări către toate forurile internaţionale care s-au arătat preocupate de modul în care democraţia din România se desfăşoară. Avem de-a face cu incriminarea explicită că un lider politic a căutat să mobilizeze cetăţenii României la vot. Suntem în faţa unui moment extrem de grav, în care instituţiile, care nu ar trebui să se implice în lupta politică, atacă sistemul democratic pluralist la temelia lui”, a declarat Antonescu in 6 septembrie 2012, ziua in care DNA anunta inceperea urmaririi penale in cazul Dragnea.
 
„Solidaritatea interna a USL este, dupa acest episod legat de suspendarea presedintelui, cel putin la fel de puternica precum a fost la alegerile locale si inainte de suspendare. Sperantele multor adversari politici ca se pot crea fisuri in urma aceea ce a fost un esec la acest referendum sunt vane. Exista o solidaritate deplina intre partidele noastre. In toate sedintele forurilor de conducere a existat o singura voce, a deputatului Ludovic Orban, care a pus in cauza raporturile intre PSD si PNL, problema responsabilitatii pentru esecul practic al referendumului. A fost singura voce, e o opinie care nu reprezinta cu nimic PNL. Si primul ministru si eu suntem deplin solidari cu toti colegii nostri care s-au implicat in aceasta campanie. Ne autodenuntam public si o vom face si formal, am indemnat oamenii sa participe la referendum”, mai spunea Antonescu pe 6 septembrie 2012.
Mai mult decat atat, PNL a adoptat atunci, alaturi de intreaga alianta, o rezolutie de solidaritate cu Liviu Dragnea.
 
„Conducerea Uniunii Social Liberale este solidară cu Secretarul General al PSD, Liviu Dragnea, cu primarii şi militanţii noştri vis-a-vis de acţiunea politică declanşată de unii procurori DNA împotriva acestora. Considerăm inacceptabilă o acţiune de poliţie politică care urmăreşte inducerea unei stări de teroare în rândul membrilor şi simpatizanţilor USL. Vom depune toate eforturile pentru a demonstra adevărul şi pentru a veni în apărarea Secretarului General al PSD Liviu Dragnea, a primarilor, a militanţilor şi a cetăţenilor în această operaţiune de hărţuire fără precedent. Ne autodenunţăm ca fiind cu toţii implicaţi în campania de la Referendum”, se arata in rezolutia USL, deci a PSD, PNL si PC. Intre timp, solidaritatea cu Liviu Dragnea a devenit o amintire… 
blank