Primarul General, Gabriela Firea, a inaugurat astazi,  Parcul celor 100 de stejari, in cadrul unei ceremonii organizate de Ambasada Republicii Lituania in Romania, cu prilejul centenarului independentei Republicii Lituania si Anului Centenar al Romaniei. In cadrul evenimentului, care a avut loc in Parcul Oraselul Copiilor, au fost plantati 100 de stejari, acesti arbori fiind alesi ca simbol al rezistentei si durabilitatii.

Alaturi de Primarul General, la ceremonie au fost prezenti Presedintele Parlamentului Republicii Lituania, E.S. Viktoras Pranckietis, Ambasadorul Republicii Lituania in Romania, E.S. Arvydas Pocius, primarul Sectorului 4, Daniel Baluta, oficiali din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apelor si Padurilor, precum si reprezentanti ai misiunilor diplomatice in Romania.

Primarul General, Gabriela Firea: „ Cei 100 de stejari plantați în acest parc, pus la dispoziția Ambasadei Lituaniei prin votul unanim al consilierilor generali și prin grija primăriei sectorului 4, semnifică nu numai trăinicia, durabilitatea atât a popoarelor noastre cât și a relațiilor româno-lituaniene, ci și un manifest „verde” pentru ca următorul centenar să fie posibil.

Am convingerea, totodată, că acest demers va fi un excelent catalizator pentru dezvoltarea unui parteneriat pe termen lung între București și Vilnius în beneficiul oamenilor.

Dincolo de semnificațiile istorice, politice și diplomatice, acest parc, acum mic, dar care peste ani și ani va deveni mare, și de ce nu secular, va fi o alveolă a plămânului verde al Bucureștiului, iar oamenii vor putea respira, grație lui, un aer puțin mai curat. Puțin, dar contează!”

Citeste si...
Ninel Peia: ”Cum ne-o trag sorosiştii pe banii noştri”

Gabriela Firea a mai adaugat: „Ca o continuare a ceremoniei de plantare, care pune bazele unei legaturi intre Romania si Lituania, intre Bucuresti si Vilnius, ne dorim sa intoarcem cu recunostinta acelasi gest al Ambasadei Republicii Lituania in Romania si sa plantam 100 de stejari impreuna si la Vilnius, tot in Anul Centenar”.

In cadrul evenimentului, Presedintele Parlamentului Republicii Lituania, E.S. Viktoras Pranckietis, a vorbit despre legatura dintre Romania si Lituania:” Este un an special pentru tarile noastre, implinim 100 de ani de la restaurarea independentei Lituaniei, iar Romania implineste 100 de ani de la unirea Tarilor Romane. Plantam astazi 100 de stejari romani si acesta nu este nu doar un mod de a marca dragostea pentru tarile noastre si istoria pe care au parcurs-o, ci si de a lasa un simbol pentru viitoarele generatii, un simbol al prieteniei dintre Lituania si Romania. Fie ca aceasta alee cu stejari sa fie un simbol al prieteniei si unitatii dintre tarile noastre”.

Ambasadorul Republicii Lituania in Romania, E.S. Arvydas Pocius, a explicat ca plantarea celor 100 de stejari marcheaza restaurarea statului Lituaniei si Marea Unire a statelor romane: ”Am ales stejari pentru ca ei reprezinta puterea si durabilitatea si vor ramane un simbol pentru forta natiunilor noastre”.

Proiectul de plantare al stejarilor este realizat de Ambasada Lituaniei, in parteneriat cu Primaria Capitalei, Primaria sectorului 4, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apelor si Padurilor si Romsilva.