Social

Ploaia înghețată se abate asupra României. Cât de periculos este fenomenul

Ploaia înghețată se abate asupra României, acest fenomen meteo periculos urmând să transforme mai multe orașe din țară în veritabile pationoare.

După ninsori și ger, un alt fenomen meteo extrem urmează să lovească România. Este vorba despre ploaia înghețată, cea care se formează atunci când ploaia întâlneşte o suprafaţă rece și îngheaţă instantaneu, fie că e vorba de metal sau de asfalt.

Fenomenul de „ploaie înghețată” va cuprinde zone din Banat, Oltenia, Muntenia și Dobrogea.

Fenomenul „Freezing rain” sau ”ploaia înghețată” apare de obicei atunci când un front atmosferic de aer cald se suprapune peste unul rece, aflat sub temperatura de îngheţ. Mişcarea se întâmplă cel mai des în apropierea unor suprafeţe de apă.

Practic, fulgii de zăpadă intră în contact cu stratul de aer cald, se topesc şi se transformă în ploaie. Apoi, picăturile ajung din nou în stratul de aer rece, aproape de suprafaţa pământului, şi se răcesc brusc, fără însă să îngheţe complet.

Îngheţul are loc instantaneu, la contactul cu suprafeţele reci de la sol: asfalt, cabluri de elctricitate, copaci, avioane sau orice altă suprafaţă rece.

Cât de periculoasă este pentru șoferi

Ploaia înghețată periculoasă pentru că poate duce la ruperea cablurilor electrice. Gheaţa care se depune pe cabluri poate provoca ruperea lor şi apariţia unor pene extinse de curent electric.

Un pericol este și pentru șoferi, pentru că șoselele devin patinoare. Șoferii trebuie să aibă grijă și să nu iasă cu mașinile decât dacă este absolut necesar.

blank