Actualitate

Planorul dispărut: ipoteza sumbra despre acesta, se cere demisia lui Raed Arafat

Situaţia planorului dispărut de şase zile stârneşte noi nemulţumiri la adresa şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
planor_prima_72366400
Societatea Europeană pentru Justiţie (SEJ) solicită demisia acestuia pentru proasta gestionare a căutărilor în cazul planorului prăbuşit în Bucegi.
 
SEJ România consideră că autorităţile din România au gestionat defectuos căutările în cazul pilotului Mircea Crăciun, la aproape o săptămână de la momentul dispariţiei sale. Autorităţile au decis să oprească aproape toate căutările aeriene ale pilotului Mircea Crăciun, dispărut în data de 6 august în timp ce pilota un planor. Conducerea Romatsa susţine că, din cauză că planorul s-a spart în bucăţi, găsirea acestuia este aproape imposibilă. Inexistenţa unui plan de zbor şi lipsa comunicaţiilor cu Aeroclubul Braşov, de unde a decolat pilotul Mircea Crăciun, au făcut ca zona de acoperire a căutărilor să fie mult prea mare, extinzându-se pe teritoriul a opt judeţe.
 
„Este regulă pentru toate zborurile private, nu au planuri de zbor. Acesta este şi farmecul zborului sportiv, că nu trebuie să fie subjugat unei reguli foarte stricte cum sunt celelalte zboruri. Acum depinde ce înţelegere a avut pilotul cu aeroclubul, zburând de atâta timp şi fiind un pilot bun, dacă se duce pe o termică cu un planor şi vrea să stea mai mult, probabil că a spus că va vorbi prin telefon sau prin staţie cu cei de la aeroclub. Întotdeauna când se întâmplă ceva trebuie să găsim vinovaţi, dar nu există un domeniu unde să nu fie riscuri care nu au neapărat în spate un vinovat. Aici, omul acesta avea responsabilitatea lui. Când a plecat trebuia să aibă o discuţie cu cel care l-a tractat în spaţiu. Căutarea extinsă în opt judeţe ar putea fi cauzată de apelurile primite la 112. Probabil că au fost foarte multe informaţii de la oameni care susţin că au văzut un fel de planor, un fel de paraşută şi atunci eşti obligat să te duci peste tot unde primeşti o informaţie, pentru că nu ai cum să ştii dacă este falsă sau bună. Am înţeles că era un aparat nou, care avea o tehnologie sofisticată. Fiind planor, este posibil să fi căzut undeva şi să se fi spart în bucăţi şi să nu mai poţi să-l găseşti. Dacă a picat într-o pădure unde s-a făcut bucăţi, nu mai poţi să vezi nimic, nu este ca un avion din metal, ca să mai rămână ceva din el”, a declarat Aleodor Frâncu, director adjunct al Romatsa, pentru ziarul Ring.
 
„Această «operaţiune de salvare» este o ruşine pentru statul român, relevând o situaţie comparabilă cu ţările subdezvoltate. Nu vorbim despre căutarea unei mingi de fotbal prin pădure, ci de un planor de dimensiuni considerabile care lasă urme. Solicităm demisia de urgenţă a domnului Raed Arafat din funcţia de şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi stabilirea unui plan concret de căutare, nu este şi în niciun caz nu era timp pentru această debandadă pe bani publici: nu ne jucăm de-a salvarea”, afirmă George Velcea, preşedintele Societaţii Europene pentru Justiţie.
 
SEJ atrage atenţia public că este încă un caz ruşinos pentru ţara noastră, după cazurile Apuseni şi Siutghiol.  „Nu se poate să nu găsim un planor care pică în ţara noastră. Nu există scuze pentru aşa ceva. Dacă vom continua în felul acesta, cândva e posibil să descoperim că avem baze de antrenament pentru terorişti, deoarece ar fi intrat în ţară cu planorul şi nu ştim în ce judeţe să-i căutăm”, continuă preşedintele SEJ.
 
În cazul în care autorităţile nu vor lua măsuri împotriva abaterilor grave ale celor responsabili de operaţiunea de salvare, la fel ca în cazurile precedente, Apuseni şi Siutghiol, SEJ România ia în considerarea depunerea unei plângeri penale, precum şi sesizarea Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii din Parlamentul României.
 
SEJ România este o asociaţie independentă şi apolitică care este preocupată de sesizarea şi remedierea problemelor sociale, politice şi juridice, de monitorizarea activităţii instituţiilor statului român, de informarea şi implicarea cetăţenilor în privinţa politicilor comunitare sau publice, precum şi promovarea drepturilor omului şi a libertăţilor civice şi cetăţeneşti. Majoritatea covârşitoare a membrilor Societăţii Europene pentru Justiţie este, însă, alcătuită din persoane tinere, sub vârsta de 35 de ani, reunind studenţi, jurişti, avocaţi, jurnalişti, publicişti şi oameni de cultură din România.
blank