Toamna nu se arată prosperă pentru piața clădirilor de birouri. Multe companii își țin și acum acasă o parte din angajați și cer renegocierea contractelor cu proprietarii spațiilor în care își au sediile.

Piața clădirilor de birouri, afectată de pandemie

Pe piața clădirilor chiriași vor clauze prin care să poată subînchiria la nevoie ori să reducă suprafețele, dacă nu mai pot plăti chiria. Însă nu toți proprietarii de clădiri de birouri par dispuși la negocieri.

Flexibilitate este cuvântul de ordine în această toamnă, în relaţia dintre chiriaşi şi proprietari. Primii nu cer deocamdată restrângerea spaţiilor, deşi mulţi angajaţi lucrează încă de acasă, dar sunt precauţi şi vor derogări. Mihai Păduroiu conduce o mare companie de investiţii imobiliare care construieşte masiv în Capitală şi poartă în aceste zile negocieri cu cei care vor să semneze noi contracte de închiriere.

Mihai Păduroiu, CEO companie de investiţii imobiliare: „Vor o flexibilitate, adică nişte clauze care ţin de suprafaţă, fie să se extindă, dacă vor creşte compania şi cheamă toţi oamenii de acasă, dar se menţin condiţiile de siguranţă la Covid, fie să se restrângă cu suprafaţa, dacă trec printr-o perioadă mai nefastă”.

Ar fi de menţionat că deşi îşi ţin mulţi dintre salariaţi încă acasă, angajatorii aflaţi în chirie au totuşi nevoie de spaţii suficient de mari pentru a asigura acel perimetru sigur, pentru partea de personal care se prezintă fizic, la birou. În plus, vorbim totuşi de o situaţie temporară, cu multe incertitudini ce-i drept, dar pe o piaţă în care contractele se semnează pe perioade mai lungi de timp, între 2 până la 10 ani.

Chiriașii încearcă să subcontracteze
Aşa că la negocieri se poartă acum …termenul de subcontractare. În urmă cu câteva zile, de pildă, oficialii grupului Dacia-Renault au anunţat că sunt dispuşi să subcontracteze o parte din spaţiile de birouri pe care le-au închiriat în Bucureşti. Decizia francezilor vine în contextul în care conducerea gigantului auto a anunţat un plan de reducere a costurilor şi de obţinere de lichidităţi. Nu este exclus să urmeze o perioadă de permutări în clădirile de birouri care se vor afla într-o concurenţă acerbă, atât în Capitală cât şi în marile oraşe din ţară.

Daniel Crainic, director de marketing imobiliare.ro: „Vor contracte care să permită o subînchiriere unii dintre ei, dacă au spaţiu mai mult. Unii deţinători de spaţii sunt mai flexibili şi vor asta, alţii nu”

La Cluj, cei care lucrează în domeniul imobiliar spun că sunt mai mulţi chiriaşi care încearcă să îşi renegocieze contractele semnate înainte de pandemie. Situaţia e tot mai delicată pentru că nu toţi dezvoltătorii nu sunt dispuşi la compromisuri.

Alina Berghian, agent imobiliar: „Sunt contracte mai vechi, sunt în vigoare, e greu să le schimbi”.

Există şi veşti bune – în Bucureşti şi în zona de Vest a ţării încep să vină chiriaşi noi. Sunt firme din mai multe ţări europene care caută preţuri mai mici decât în vestul continentului.

Mihai Păduroiu, CEO companie de investiţii imobiliare: „România devine o piaţă atractivă, Asia a cam ieşit din calcule, aşa că sunt şi firme noi care vin la noi”.

Conform estimărilor din domeniul imobiliar, doar în Bucureşti sunt acum disponibili 40 de mii de metri pătraţi de birouri.


Citeste si...
Liviu Dragnea face marele anunț: când va fi organizat referendumul pentru familie